Oli SCARFF / AFP
Tudomány koronavírus

Nem parazita: más a magyarázat a maszkokban mozgó szálakra

Szélsebesen terjednek a magyar netes fórumokon is házi videók, amiken meleg vízbe áztatott, elvileg steril arcmaszkokon apró, mozgó „parazita” látszik. Nem kell hosszan ecsetelni, mennyire káros a járvány ilyen tombolása mellett bármi, ami egy kicsit is megrendíti a bizalmat a vírus elleni védelem egyik legfontosabb eszközével, az arcmaszkkal szemben. Nyilván senki nem akar parazitákat az arcába, sőt.

Nézzük először a videót, aztán lássuk, hogy mi is lehet ez a kis ficánkoló valami – annyit előre elárulunk, hogy nem féreg, nem parazita, hanem minden bizonnyal egy ártalmatlan, apró szövetszál.

A jelenség nem új, Németországban már korábban megjelentek a hasonló videók, így az Urban Legends rá is talált a megoldásra. Az oldal a dpa hírügynökséget idézve írja, hogy a videókban látható sötét szálak valószínűleg a gyártás során (például a gyárban dolgozók munkaruhájáról), vagy a kicsomagolás után kerülhettek a maszkra. A lényeg viszont, hogy sem nem férgek, sem nem mérgezett nanotechnológiai rostok, hanem ártalmatlan anyagok, például szövetszálak.

Mozogni pedig a hőváltozás vagy statikus elektromosság hatására kezdenek.

A hírügynökségnek nyilatkozó biológus magyarázóvideót is készített a szálakról, ahol ugyan nem maszkot, hanem hasonló vádakkal illetett PCR-pálcát vizsgál, de a lényeg ugyanaz. A videót érdemes 44:45-re tekerni:

https://www.youtube.com/watch?v=-hZC4XbV3cE&t=2685s

Az Urban Legends hivatkozik a Correctiv tényellenőrző anyagára is, amiből kiderül, miért csak a sötét szál mozog: azért, mert az nem a termék rögzített része. Ezek a szálak ártalmatlanok, naponta több hasonlót lélegzünk be tudtunkon kívül, immunrendszerünk megbirkózik velük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik