Tech koronavírus

Ezt érdemes tudni az FFP2-es maszkokról

Ahogy korábban megírtuk, a koronavírus-járvány alakulása miatt két hétre, március 8-tól március 22-ig fokozzák a magyarországi korlátozásokat. Bár egyelőre nem erősítették meg, hogy a szlovák és az osztrák mintát követve itthon is kötelezővé teszik-e az FFP2-es maszkok használatát, az Index csütörtök délelőtti cikke után láthatóan megnőtt az érdeklődés a típus iránt. Az egyik népszerű online piacterén például el is kapkodták az ilyen termékeket.

Mit érdemes tudni az FFP2-es maszkról?

A minősített munkavédelmi szájmaszkokat az európai EN 149-es szabvány szabályozza. Ez alapján három kategóriát különböztetnek meg: FFP1, FFP2, és FFP3. (Az FFP a Filtering Face Piece, azaz arcvédő szűrőeszköz rövidítése). Az FFP2-es maszkokat hagyományosan többek között az élelmiszeriparban, a fémiparban és a bányászatban használták, a pandémia óta azonban a védekezés egyik gyakori eszközévé váltak.

Az FFP2-es maszkok aeroszol-szűrési hatékonysága legalább 94 százalék.

A típus nagyjából megfelel a más régiókban használt, N95-ös, KN95-ös és P2-es standardoknak (ezek hatékonysága minimum 95 százalék). Az FFP2-es kategória szintetikus, nem szőtt anyagokból épül fel, melyekből három réteget hoznak létre. A maszk különböző vastagságokban érhető el, az egyes rétegek közé szűrőrétegeket tesznek.

EMS-FORSTER-PRODUCTIONS / Getty Images

A WHO ugyan eleinte nem volt meggyőződve a maszkok megbízhatóságáról, ma már tudják, hogy a felszerelés korlátozni tudja a légúti vírusok, köztük a koronavírus terjedését. Korábbi vizsgálatok alapján ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy mivel takarjuk el az arcunkat a járvány idején. Az FFP2-es típus például sokkal jobban szűr, mint a sima sebészeti maszkok vagy a kendők.

Az FFP2-es maszkok esetében a problémát az jelentheti, hogy fertőtlenítésük nem egyszerű, az újbóli használatot pedig nem ajánlják. Ez sok helyen készlethiányhoz vezethet. Kérdés az is, hogy miként lehet majd ellenőrizni az ilyen maszkok használatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik