Tudomány

Létezik végleges megoldás az allergia ellen?

MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI / SMD / Science Photo Library via AFP
MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI / SMD / Science Photo Library via AFP
Az immunterápia viszonylag új módszer allergia ellen, és valódi gyógymódnak nevezhető, ami 10–15 évre ígér tünetmentességet.

Az allergia napjainkra határozottan népbetegséggé vált, csak Magyarországon több millió embert érint, a parlagfű egymagában csaknem kétmillió magyar életét keseríti meg. Persze nem csak virágokról van szó: elképesztően hosszú azon anyagok sora, amelyek több-kevesebb embernél vagy éppen tömegeknél képesek allergiás reakciót kiváltani.

Február közepén járva azonban a pollenallergiáról érdemes szót ejteni, mert a jelenlegi fagyos idő ugyan nekünk kedvez, de ahogy vége, napokon belül beindul az idei szezon. A mogyoró és több „allergén” fa már szórja a pollent, a tavaszba fordulva egyre többen lesznek, majd a füvek ontják a mikroszkopikus port egész késő őszig, tél elejéig – ideje készülni.

A recept nélkül kapható készítmények enyhítik ugyan a panaszokat, de igazán hatékony segítséget a szakember által javasolt, személyre szabott, kombinált terápia jelent, és már léteznek hosszú távú, teljes tünetmentességet biztosító eljárások is. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus szakorvossal, a Budai Allergiaközpont főorvosával beszélgettünk.

Hibásan reagál a szervezet

Nagyon röviden definiálva az allergia saját immunrendszerünk téves reakciója és eltúlzott válasza egy egyébként semleges anyagra. Az érintett szervezete ugyanúgy érzékeli az allergén anyagot (legyen ez most a parlagfű pollenje), mintha az például valamilyen kórokozó lenne, és reagál rá: a tünetek súlyossága e reakció hevességén múlik. A panaszok ebben az esetben is ott jelentkeznek, ahol a pollen megpróbál a testbe jutni, azaz a szemben, a száj és az orr nyálkahártyáin.

A szem gyulladásba jön, ezért megdagad, illetve fokozott könnytermeléssel próbálja „kimosni” a veszélyesnek ítélt anyagot. Az orr ugyanezen okból fokozott váladéktermelésbe kezd, nyálkahártyái megduzzadnak, hogy a felső légutakat elzárja a betolakodó elől, az intenzív tüsszögés pedig egy „szélvihar erejével” söpri ki őket. Mintha egy szűnni nem akaró náthával küzdenénk.

Máig nem sikerült felderíteni, pontosan mi is váltja ki a túlzott immunválaszt, de az biztos, hogy a betegek száma folyamatosan növekszik. Közre játszhatnak öröklött tényezők, egyéni hajlam és az étrenddel, környezeti szennyezéssel összefüggő külső hatások. Nézzük inkább, mit tehetünk ellene.

PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP Parlagfű

Tüneti kezelés

A jelenleg legelterjedtebb, tüneti kezelést szolgáló szerek az antihisztamin tartalmú tabletták, a szteroidos orrspray-k és a többféle hatóanyaggal is elérhető szemcseppek. Akinek „csak” az orra folyik és dugul, annak elég lehet az előbbi, míg szempanaszokra az utóbbi, ezt nevezzük monoterápiának. Bár a legtöbb készítmény vény nélkül kapható, nem árt a szakértő tanácsa, hogy az ember melyik készítményt alkalmazza, főleg az eltérő összetételű szemcseppek esetén.

Amennyiben viszont torokviszketés, tüsszögés, illetve több tünet is egyszerre jelentkezik, antihisztamin-tablettát ajánlott szedni, amit szükség esetén az orvos kiegészít a megfelelő orr- és szemcseppek alkalmazásával

– mondja Moric Krisztina a 24.hu-nak.

Ez már olyan összetett kezelés, amihez ajánlott segítséget kérni. Enyhébb panaszok esetén beválhatnak az ismerősök által javasolt szerek, a neten látott praktikák, de nem érdemes hosszasan próbálkozni, mert az allergia tünetei egyre csak kínzóbbak lesznek.

Gyógyulás hosszabb távon

Itt jutunk el, mintegy következő lépésként az immunterápiához, ami a főorvos szavai szerint „már nem kezelés, hanem gyógyítás”. Az immunrendszer túlzott reakcióját szünteti meg azzal, hogy megtanítja, a túlműködést kiváltó anyag valójában ártalmatlan. Ehhez – még mindig a parlagfűnél maradva – tisztított pollent tartalmazó oldatot adagolnak fokozatosan, négy éven keresztül.

Pontosabban négy szezonon keresztül: a kezelés az adott allergén növény virágzása előtt három hónappal kezdődik, és összesen körülbelül hat hónapig tart. Ezt kell négy egymást követő évben megismételni, hogy végül az immunrendszer „megtanulja a leckét”, és a terápiát követő legalább egy, másfél évtizedben egyáltalán ne reagáljon adott allergénekre.

Adja magát a kérdés, hogyan tanítható az immunrendszer?

IgE és IgG

Az allergiás beteg szervezete az allergén ellen úgynevezett specifikus ellenanyag termelésével (specifikus IgE – mert az allergén ellen specializált) reagál, aminek hatására bizonyos sejtek hisztamint és egyéb vegyületeket szabadítanak fel, melyek az allergiás tüneteket – orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, irritált és könnyes szem, viszketés – okozzák.

A megfelelő koncentrációjú, rendszeresen adagolt, tisztított allergénkivonat hatására az immunrendszer idővel átáll egy másfajta „védő” ellenanyag (IgG) termelésére, ami gátolja az allergiás tüneteket okozó ellenanyagok (specifikus IgE) működését, illetve termelésük idővel le is csökken. Ennek következtében nem alakul ki gyulladás az allergén hatására, vagyis az allergiás tünetek megszűnnek, vagy jelentősen csökkennek.

A terápia egyébként nem csak pollenek, hanem bármilyen allergén esetén hatékony lehet, és vannak olyan kombinált szerek, amelyek egyszerre több anyaggal szemben is visszaállítják a szervezet semlegességét. A siker 90 százalék feletti, a szakirodalom alapján pedig a módszer elvileg 10–15 évnyi teljes tünetmentességet biztosít, ám a gyakorlat azt mutatja, ez inkább csak az alsó határ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik