Tudomány zöldövezet

Egyre hosszabbá válik az allergiaszezon

Egy friss tanulmány alapján a klímaváltozás miatt egyre hosszabb az allergiaszezon – írja az IFLScience. William Anderegg, a Utahi Egyetem munkatársa csapatával azt mérte fel, hogy miként alakultak a pollenszintek az elmúlt három évtizedben. Anderegg szerint korábban kisebb, jellemzően üvegházakban végzett vizsgálatok már felfedték, hogy erős kapcsolat van a virágpor mennyisége és a hőmérséklet között. Az új tanulmánnyal kontinentális méretben is sikerült igazolni az összefüggést.

Az amerikai Országos Allergia Hivatal az Egyesült Államok több területén is méri a levegő pollen- és penésztartalmát. A szakértők ezen állomások, illetve kanadai adatok segítségével mérték fel az észak-amerikai állapotokat 1990 és 2018 között. A csapat ugyanezen periódus klimatikus megfigyeléseit is elemezte.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az érintett időszakban átlagosan 21 százalékos emelkedést tapasztaltak a pollen mennyiségében.

A hőmérséklet emelkedése miatt az allergiaszezon immár 20 nappal korábban kezdődik, igaz, 10 nappal előbb is ér véget.

A trend jóval erősebb a Texastól a Közép-Nyugatig húzódó térségben.

Andereggék szerint a virágpor mennyisége ott nőtt a leginkább, ahol a leggyorsabb felmelegedést tapasztalták. A hőmérséklet mellett a környezet szén-dioxid-szintje is segítheti a pollen termelődését, ezt azonban a friss eredményeikből statisztikailag nem sikerült bizonyítani.

Az új tanulmány is igazolja, hogy a klímaváltozás nem egy távoli probléma: az éghajlat átalakulása már most veszélyt jelent az emberek egészségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik