Tudomány koronavírus

Viszonylag kevés volt asztmás a koronavírusban elhunytak között

Minden krónikus légúti megbetegedés, így az asztma is komoly rizikófaktora lehet a koronavírusnak – legalább is eddig minden nagy tudományos intézet így kommunikálta. Most azonban az amerikai epicentrumnak számító New York állam elkezdte publikálni az elhunytak kórképeit, kiderült, hogy a tíz legnagyobb rizikófaktor közé sem fért be az asztma – írja a The New York Times.

Egy pollenallergiás könnyebben kaphatja el a koronavírust
Az allergia megnöveli a fertőzés esélyét, az asztmások viszont súlyosabb betegek lehetnek.

A The Lancet tudományos folyóiratban európai kutatók elemezték az eredményeket, és kijelentették: meglepő, hogy sem az asztma, sem az úgynevezett krónikus obstruktív
tüdőbetegség (COPD) nem szerepel a legnagyobb rizikófaktorok között, már ami a krónikus betegségeket illeti. A New York-i adatok szerint az államban elhunytaknak mindössze öt százaléka volt asztmás, ami elég elenyésző ahhoz képest, hogy egy légutakat támadó krónikus gyulladásos betegségről van szó.

Kép: MTI/EPA/Franck Robichon

Úgy tűnik, magasabb kockázati faktort jelentenek az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, a krónikus szívproblémák, illetve az elhízás. Sorrendben a New York-i adatok szerint az alábbiak növelik a súlyos, halálos kimenetelű koronavírus-fertőzést:

  1. magas vérnyomás,
  2. cukorbetegség,
  3. magas koleszterinszint,
  4. koszorúér-betegség,
  5. demencia,
  6. pitvarfibrilláció,
  7. COPD,
  8. vesebetegségek,
  9. rák,
  10. pangásos szívelégtelenség.

Szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az asztmások forduljanak gyógyszeres kezeléshez a járvány alatt. Arra egyelőre nincs adat, hogy az asztma valószínűbbé teszi-e azt, hogy valaki elkapja a koronavírust, de ha komoly a betegsége, és kezeletlen, akkor a fertőzés rosszabb kimenetelű lehet.

Az orvosok azt is megjegyezték, hogy a New York-i adatokat még rendesen fel kell dolgozni, szűrni különböző mutatókra, így ezeket egyelőre csak tájékoztató jelleggel érdemes nézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik