Tudomány koronavírus

Egy pollenallergiás könnyebben kaphatja el a koronavírust

A pollenallergiások a nyálkahártya gyulladása miatt könnyebben elkapják a vírust, de immunrendszerük erős, ezért nem veszélyesebb náluk a fertőzés. Az asztmások azonban nem ilyen szerencsések, náluk komolyabb tüneteket produkálhat a járvány. Allergológussal beszélgettünk arról, mit tegyenek világjárvány idején azok, akiknek szezonális allergiájuk van.

Az új koronavírus azért terjed ennyire könnyedén, mert nagyon enyhe, megfázáshoz és influenzához hasonló tüneteket produkál, ezért kevesen fordulnak vele orvoshoz – ezt Dr. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos mondta lapunknak még a hazai járvány kirobbanásának hajnalán. Csakhogy a koronavírus-fertőzés nemcsak az influenzához, de az allergiához is hasonlít, legalább is tüneteiben. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy mik az alapvető különbségek a pollenallergia és a koronavírus okozta betegség tüneteiben, de azt még nem jártuk körbe, vajon nagyobb veszélyben vannak-e az allergiások a járvány ideje alatt. A témában dr. Moric Krisztina fül-orr-gégésszel, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával beszélgettünk.

Mi az allergia pontosan?

Az összefüggések megértésének érdekében érdemes először tisztázni, mi történik pontosan az allergia során a szervezetben: a testünk ilyenkor teljesen ártalmatlan anyagokat is veszélyesnek ítél, és túlzott immunválaszt ad rá, ami különböző tünetekkel jár, például tüsszögéssel, garati kaparással, szemviszketéssel vagy könnyezéssel. A cikkünkben most a pollenallergiával és az ebből potenciálisan kialakuló asztmával fogunk foglalkozni, mert ennek lesz most szezonja, és elsősorban ez hozható összefüggésbe a koronavírusos fertőzéssel.

Kép: Getty Images

Az allergia önmagában alapvetően nem terheli meg az alsó légutakat, más a helyzet viszont az asztmával, ami akár allergiából is kialakulhat. „Az asztma az egyik legsúlyosabb szövődménye lehet az allergiának. Már a betegség kezdetekor is megjelenhetnek asztmatikus tünetek, azaz akár párhuzamosan is együtt járhat az allergiával, de az is lehet, hogy a nehézlégzés – mint az asztma jellegzetes tünete – idővel alakul csak ki. Először tüsszögéssel, orrdugulással, orrfolyással indul az allergia, majd néhány év múlva súlyosbodik allergiás asztmává” – mondta el a 24.hu-nak Moric Krisztina.

Felnőtteknél nem jellemző, hogy az asztma eltűnik, gyerekeknél azonban még van esély rá, hogy kinőhetik a betegséget.

Az allergia hajlamosít, az asztma súlyosbít

Koronavírus-fertőzés szempontjából azonban még az allergia sem szerencsés, méghozzá azért, mert az orr nyálkahártyája ilyenkor egyébként is fogékonyabb a fertőzésekre, ezért könnyebb elkapni bármilyen vírust vagy baktériumot, tehát a koronavírust is.

Azt azonban ki kell emelnünk, hogy az allergiások immunrendszere önmagában erős. Valójában túlzottan is jól működik. Csak a védelmi vonalak, amelyeknek egyike az orrnyálkahártya, gyulladásban vannak

– mondta a szakember. Az allergiás ember arra is figyeljen külön, hogy kézmosás előtt ne nyúljon az arcához – az ettől szenvedők sokkal gyakrabban vakarják ugyanis a szemüket, fújják az orrukat, ami plusz kockázatot jelenthet. Ezeken kívül azonban egy pollenallergia nem veszélyezteti jobban a járvány során az embereket.

Más a helyzet az asztma esetében, mivel ez a betegség már alapvetően gyengíti a tüdőt és a légutakat.

„Az asztma alapból veszélyeztető tényező lehet. A koronavírus fertőzés legfőbb veszélyeztetett csoportjai között is ott vannak az asztmától szenvedők, hiszen ha már van egy tüdőbetegsége valakinek, az fokozottabb kockázatot jelent. Egyébként is a vírus részben azokra a legveszélyesebb, akik légzőrendszeri, illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek.”

Kép: Getty Images

Az allergiát rendszerint kétféleképpen lehet kezelni: létezik a tüneti terápia, amely a megfelelő gyógyszereket, orr- és szemcseppeket jelenti (elérhetők vény nélküli készítmények is, ha azok nem segítenek, mindenképp forduljon szakemberhez a beteg), ezek csökkentik vagy megszüntetik a panaszokat. Azért hívjuk tüneti kezelésnek, mert ha az allergiás beteg abbahagyja a szedésüket, a panaszok újra megjelennek.

A tartós megoldást az immunterápia jelenti, ami az asztma kialakulásának kockázatát, illetve a további allergiák esélyét is jelentősen csökkenti. „Ha már megjelenik az asztma, azt külön kezelni kell tüdőgyógyász segítségével, aki az asztma stádiumának megfelelő terápiával látja el a beteget” – mondta Moric Krisztina.

A gyógyszerek nem kockázati tényezők

Koronavírus-járványra való tekintettel kifejezetten ajánlják a szakemberek, hogy aki allergiás, az szedje a gyógyszereit akkor is, ha csak tüneti kezelésről van szó – így ugyanis az allergia tünetei enyhülnek vagy elmúlnak, és könnyebb megállapítani, hogy ezeken kívül jelentkezik-e még más, akár a koronavírus-fertőzésre utaló jel.

„Sem a tüneti kezelés, sem az immunterápia nem jelent plusz kockázatot, a járvány idején a már folyamatban lévő immunterápiákat is folytatjuk, illetve újakat is kezdhetünk” – fejtette ki Moric Krisztina.

Nincs tudomásunk arról, hogy a vírusfertőzés tüneteit akár az antihisztamin vagy az immunterápiás készítmények csökkentenék, illetve befolyásolnák – bár elég rövid időtávról beszélünk, kevés időnk volt tapasztalatot gyűjteni erre vonatkozóan.

Úgy látjuk, hogy kifejezetten javasolt a gyógyszerek szedése, mivel a differenciáldiagnosztikában, azaz az elkülönítő diagnózisban is segítségünkre lehet. A koronavírusnak ugyanis lehetnek felső légúti tünetei is, ami megtévesztő lehet egy pollenallergiás betegnél. Viszont, ha az allergia megfelelően van kezelve, akkor az allergiás tünetek nem fognak jelentkezni.”

Bár a koronavírus-fertőzés megfigyelésére egyelőre nagyon rövid időszak állt rendelkezésre, az azért alapvetően elmondható: pollenallergiás beteg kezelése mindenképp javasolt ebben az időszakban is, illetve az asztmásoknak érdemes jobban figyelniük, hiszen az ő légzőrendszerük sokkal inkább leterhelt, mint az egészséges embereké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik