Sorra pusztulnak a bébipingvinek

Három egymást követő télen is elpusztultak a második legnagyobb császárpingvin-kolónia fiókái – írja a Live Science. A Halley Bay-i kolónia a faj teljes populációjának 5-9 százalékát teszi ki, a Brit Antarktiszi Expedíció (BAC) friss adatai alapján azonban az utóbbi időkben jelentősen csökkent a helyi egyedszám.

2016-ban a szélsőséges időjárás miatt szétesett az a tengeri jégtábla, amelyen a felnőtt egyedek a fiókákat nevelik.

Mivel a fiatal példányok még nem tudnak úszni, a fiókák odavesztek. 2017-ben és 2018-ban a jelenség megismétlődött. A BAC szerint az elmúlt 60 évben a Halley Bay jege stabil volt, 2016-tól kezdődően azonban a helyzet megváltozott. A szakértők a jég felméréséhez műholdas felvételeket használtak fel.

Fotó: iStock

A helyi jég átalakulása miatt a császárpingvinek egy jelentős része már átköltözött az 55 kilométerre fekvő Dawson-Lambton-gleccserhez.

A kutatók nem zárták ki, hogy a Halley Bay-nél tapasztalt extrém időjárást a klímaváltozás idézte elő. Éppen ezért elképzelhető, hogy a jövőben újabb tömeges fiókapusztulások fognak történni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.