Tudomány

A hideg ölhette meg ősi rokonainkat

24.hu
24.hu

2018. 08. 29. 09:20

Egy új kutatás szerint az utolsó jégkorszak idején ismétlődő szélsőségesen hideg periódusok hozzájárulhattak a neandervölgyi ember eltűnéséhez.
Korábban a témában:

A Michael Staubwasser, a Kölni Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének munkatársa által vezetett csapat szerint ezek a hideg intervallumok egybeesnek azokkal a korszakokkal, amelyekből nem maradtak fenn neandervölgyiekre utaló nyomok – számol be az MTI. Ez arra utal, hogy a hideg periódusok által kiváltott ökológiai nyomás meghatározó volt a neandervölgyiek ciklikus visszatérésének és a modern emberek elterjedésének szempontjából.

A neandervölgyiek uralmától a modern ember dominanciájáig vezető átmenet Európában 45 ezer éve kezdődött. A neandervölgyiek alig néhány ezer évvel a Homo sapiens európai megjelenése után eltűntek. Sokáig folyt a szakmai vita arról, hogy mi történhetett, sokan a klímaváltozást okolták, más magyarázatok szerint járványok vagy a táplálékhiány pusztíthatták el a populációt.

The skull of Homo erectus on the white background
A lustaság miatt halt ki ősi rokonunk
A Homo erectus nagyon kényelmes faj lehetett.

Staubwasser és kollégái két romániai barlang cseppköveit vizsgálták meg, és az adatokból arra következtettek, hogy a 44-40 ezer évvel ezelőtti időszakban két szélsőségesen hideg időszak zajlott le. Az első, amely mintegy 44 ezer éve kezdődött és egy évezreden át tartott, egybeesik azzal az időszakkal, amelyből a Duna térségében hiányoznak mind a neandervölgyiektől, mind a modern embertől származó tárgyak. A második ilyen időszak nagyjából 41 ezer éve kezdődött és 600 éven át tartott, ebből az időszakból a mai Franciaország területéről hiányoznak ezek a leletek.

Ez arra utal, hogy a mindig szárazsággal együtt járó hideg időszakok alatt a neandervölgyi populáció jelentősen visszaesett

– mondta Staubwasser.

A neandervölgyi ember sok vidéken túlnyomórészt hússal, főként nagyvadakkal táplálkozott. Vadászataikat jelentősen befolyásolták a hidegbetörések. Az erdőket ekkor bokros legelők váltották fel, az emiatt elnéptelenedett területeket pedig a modem ember vette át, amely valószínűleg jobban alkalmazkodott a körülményekhez.

A periodikusan jelentkező ökológiai stressz és a megváltozott környezeti feltételek több elnéptelenedési és újra benépesülési ciklust indítottak el Európában.

Azt, hogy a neandervölgyi emberek kihalása éghajlati változásokkal állhat összefüggésben, korábbi tanulmányok is sugallták már.

Kiemelt kép: Pixabay

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.