Tudomány
The skull of Homo erectus on the white background

A lustaság miatt halt ki ősi rokonunk

24.hu
24.hu

2018. 08. 13. 09:53

Egy új tanulmány szerint ősi rokonunk, a Homo erectus rendkívül kényelmes volt. A faj feltételezhetően azért halt ki, mert nem tett eleget az éghajlati átalakuláshoz való alkalmazkodásért.
Korábban a témában:

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) munkatársai az Arab-félszigeten fekvő Szaffakahnál feltárt alsó paleolit leleteket tanulmányoztak – írja az IFLScience. A szakértők különböző kőeszközöket, így magköveket, szilánkokat, pengéket és kézi fejszéket elemeztek.

Az adatok azt mutatják, hogy a régióban élő Homo erectusok minimális erőfeszítést tettek a nyersanyagok gyűjtéséért és megmunkálásáért.

Úgy tűnik, hogy nem igazán erőltették meg magukat

– nyilatkozta Ceri Shipton, a csapat vezetője. A szakértő hozzátette, ősi rokonainkat láthatóan nem hajtotta úgy a kíváncsiság, mint minket.

Ceri Shipton a szaffakahi lelőhelynél (kép: ANU)

A vizsgálat alapján a helyi Homo erectusok a régió viszonyaihoz, illetve két, mára eltűnt forrásvidékhez alkalmazkodtak. A területen a víz mellett a kőeszközök létrehozásához szükséges alapanyagok is könnyen elérhetőek voltak. A Shiptonék által tanulmányozott lelőhelytől nem messze ugyanis egy jó minőségű kőzeteket tartalmazó domb feküdt.

A kutatók azonban úgy gondolják, hogy ősi rokonaink nem mászták meg az emelkedőt a jobb darabokért, hanem megelégedtek azokkal, melyek legurultak fentről a domb lábához. Legalábbis erre utal, hogy a kiemelkedésen nem mutattak ki semmiféle aktivitásra utaló nyomot. A Homo erectusok minden bizonnyal tudták, hogy a domb tetején kiváló nyersanyagforrás fekszik, a kényelem miatt azonban nem tettek erőfeszítéseket az eléréséért.

A minimális energiabefektetés egy ideig bizonyosan hasznos volt, hosszú távon azonban meggátolta a fejlődést. A Homo sapiensekkel és a neandervölgyiekkel ellentétben a Homo erectusok nem tettek meg nagy távolságokat, ez pedig megnehezítette az eszközkészítő technikák terjedését és evolúcióját.

Az adatok arra is rávilágítottak, hogy az Arab-félsziget éghajlata már a Homo erectusok idején drámaian megváltozott.

Az ősi fajt azonban az egyre szárazabb környezet sem vette rá a költözésre.

Shipton szerint a Homo erectusok nemcsak lusták, hanem konzervatívok is voltak. Valószínűsíthető, hogy a régió végül túl szárazzá vált számukra, és ez vezetett az eltűnésükhöz.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.