Tudomány

A lustaság miatt halt ki ősi rokonunk

Egy új tanulmány szerint ősi rokonunk, a Homo erectus rendkívül kényelmes volt. A faj feltételezhetően azért halt ki, mert nem tett eleget az éghajlati átalakuláshoz való alkalmazkodásért.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) munkatársai az Arab-félszigeten fekvő Szaffakahnál feltárt alsó paleolit leleteket tanulmányoztak – írja az IFLScience. A szakértők különböző kőeszközöket, így magköveket, szilánkokat, pengéket és kézi fejszéket elemeztek.

Az adatok azt mutatják, hogy a régióban élő Homo erectusok minimális erőfeszítést tettek a nyersanyagok gyűjtéséért és megmunkálásáért.

Úgy tűnik, hogy nem igazán erőltették meg magukat

– nyilatkozta Ceri Shipton, a csapat vezetője. A szakértő hozzátette, ősi rokonainkat láthatóan nem hajtotta úgy a kíváncsiság, mint minket.

Ceri Shipton a szaffakahi lelőhelynél (kép: ANU)

A vizsgálat alapján a helyi Homo erectusok a régió viszonyaihoz, illetve két, mára eltűnt forrásvidékhez alkalmazkodtak. A területen a víz mellett a kőeszközök létrehozásához szükséges alapanyagok is könnyen elérhetőek voltak. A Shiptonék által tanulmányozott lelőhelytől nem messze ugyanis egy jó minőségű kőzeteket tartalmazó domb feküdt.

A kutatók azonban úgy gondolják, hogy ősi rokonaink nem mászták meg az emelkedőt a jobb darabokért, hanem megelégedtek azokkal, melyek legurultak fentről a domb lábához. Legalábbis erre utal, hogy a kiemelkedésen nem mutattak ki semmiféle aktivitásra utaló nyomot. A Homo erectusok minden bizonnyal tudták, hogy a domb tetején kiváló nyersanyagforrás fekszik, a kényelem miatt azonban nem tettek erőfeszítéseket az eléréséért.

A minimális energiabefektetés egy ideig bizonyosan hasznos volt, hosszú távon azonban meggátolta a fejlődést. A Homo sapiensekkel és a neandervölgyiekkel ellentétben a Homo erectusok nem tettek meg nagy távolságokat, ez pedig megnehezítette az eszközkészítő technikák terjedését és evolúcióját.

Az adatok arra is rávilágítottak, hogy az Arab-félsziget éghajlata már a Homo erectusok idején drámaian megváltozott.

Az ősi fajt azonban az egyre szárazabb környezet sem vette rá a költözésre.

Shipton szerint a Homo erectusok nemcsak lusták, hanem konzervatívok is voltak. Valószínűsíthető, hogy a régió végül túl szárazzá vált számukra, és ez vezetett az eltűnésükhöz.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik