Tudomány

Komoly meglepetést tartogatott az ősi temető

24.hu
24.hu

2018. 08. 22. 14:58

Régészek egy csoportja egy hatalmas, 5 000 éves temetőt tárt fel Kenyában. A felfedezésben a meglepő az, hogy az emléket létrehozó társadalomban mindenki egyenlőnek számított.
Korábban a témában:

A szakértők úgy vélik, hogy az érintett temetőt Kenya legkorábbi pásztorai hozták létre – írja az IFLScience. Az Észak-Lothagamnak nevezett lelőhelyen a kutatók férfiaktól, nőktől és gyerekektől származó maradványokat egyaránt találtak.

A korabeliek egy nagyjából 30 méteres kiemelkedésen alakítottak ki üregeket, melyekbe összesen legalább 580 ember maradványait helyezték el. Ezután a gödröket kövekkel töltötték fel, majd megalit oszlopokat helyeztek el a területen. A becslések alapján a temetőt nagyjából 4 300 évvel ezelőttig használták.

A helyi régészeti bizonyítékok azt sugallják, hogy a korabeliek olyan társadalomban éltek, ahol mindenki egyenlő volt. Ez igen meglepő, ugyanis az Észak-Lothagamnál feltárt temetőhöz hasonló struktúrákat általában tagolt hierarchiájú népcsoportok szoktak kialakítani.

Elizabeth Sawchuk, a Stony Brook Egyetem munkatársa és az új tanulmány társszerzője szerint egyéb bizonyíték hiányában a lelőhely azt igazolja,

hogy egyes népek társadalmi rétegződés nélkül is létrehozhattak monumentális emlékeket.

A szakértők korábban úgy hitték, hogy efféle maradandó építményeket csak letelepedett, erős vezetői réteggel rendelkező populációk alakítottak ki. Észak-Lothagamnál ugyanakkor láthatóan mindegyik holttestet ugyanolyan törődéssel temették el, és mindegyik személyt hasonló minőségű és mennyiségű díszben helyezték el a sírba. A kutatók szerint ez az egyenlőségre törekvő társadalom újabb bizonyítéka.

A sírban talált ékszerek – fotó: Carla Klehm

A lelőhely egyébként Kelet-Afrika legkorábbi és legősibb monumentális temetője. Az üregekre elhelyezett oszlopokat mintegy egy kilométerrel távolabbról szállították a helyszínre.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy mi vette rá a korabelieket a hatalmas emlékmű létrehozására. Elképzelhető, hogy az időszak nehéz körülményei, például az egyre csökkenő csapadékmennyiség miatt a pásztorok fontosnak látták, hogy összedolgozzanak. A temető létrehozása talán erősítette az egyének közti kapcsolatokat és a közösség összetartását, az összejövetelek pedig az információcserét is elősegítették.

Kiemelt fotó: Katherine Grillo

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.