Tudomány az élet nagy kérdései
Labrador retriever dog with a birthday cake and a party hat

Egy emberi év tényleg hét kutyaévnek számít?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 08. 05. 13:00

Sok kutyatartó szereti emberi tulajdonságokkal felruházni kedvencét. Éppen ezért beszélnek sokan kutyaévekről, ha meg akarják határozni állatuk életkorát.
Korábban a témában:

Bár elsőre furcsának tűnhet az átszámítás, az állatok életkorának megállapítása nagyon hasznos az állatorvosok számára – írja Jesse Grady állatorvos az IFLScience-en, hiszen a szakértők így képesek felmérni, hogy milyen életkorspecifikus gondozásra és vizsgálatokra van szükségük a kutyáknak.

A legelterjedtebb mítosz szerint 1 emberi év 7 kutyaévnek felel meg.

Az elképzelés hátterében az állhat, hogy megfelelő ápolás mellett egy közepes méretű kutya nagyjából hetedannyit él, mint egy ember. A helyzet viszont ennél jóval összetettebb: az állatok más ütemben érnek, mint mi. Ráadásul nem minden kutya közepes méretű, így a hétéves mítosz messze nem tökéletes.

Az ebek igen változatos módon öregednek, a kulcs pedig az, hogy milyen jellegzetességekkel rendelkezik az érintett fajta. A nagyobb kutyák például átlagosan rövidebb ideig élnek, mint a kicsik. Emellett az érintett példány tápláltsága és testtömege szintén fontos faktor.

Érdemes azt is kiemelni, hogy az orvostudományhoz hasonlóan az állat-egészségügy is sokat fejlődött az elmúlt évtizedek során, így napjainkra sokkal kifinomultabb módszerekkel lehet megállapítani, hogy pontosan milyen életkorban is jár egy eb.

Kép: Pixabay

Az Amerikai Állatkórházak Szövetségének irányelve alapján az állatorvosok hat kategóriába sorolják a kutyákat: a kölykök, a fiatalok, a felnőttek, az érettek, az idősek és az öregek csoportjába. Mindegyik kategóriának megvannak a maga jellegzetességei. Ezen rendszerrel sokkal precízebben lehet meghatározni egy eb korát, mintha az évekből próbálnának kiindulni.

Ha az ember tényleg kíváncsi arra, hogy hány emberi évet élt a kutyája, ezen besorolással akár maga is képes többé-kevésbé pontosan megállapítani. A legtöbb nagyobb egyed például megközelítőleg egyéves, az ember pedig nagyjából húszéves koráig nő. Az Amerikai Állatkórházak Szövetsége a macskákra is kiadott hasonló irányelvet, bár az ő esetükben jóval kisebb eltérések vannak az egyes fajták között.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.