Tudomány

Nincs mese, műhúst és rovarokat kell ennünk

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2017. 12. 05. 16:22

Nagyon komoly helyről érkezett figyelmeztetés, hogy a klímaváltozás miatt meg kell változtatni táplálkozási szokásainkat. Amíg nem késő.
Korábban a témában:

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) hétfőn kiadott állásfoglalása szerint Európának változtatni kell a táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival – idézi az MTA az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) hétfőn kiadott állásfoglalását. A dokumentum egy globális elemzés első, Európáról szóló része, amely 130 tudományos akadémia részvételével készült.

Meg kell változni

Azzal a megállapítással kezd, hogy a klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre, ezért egyrészt klímatudatos mezőgazdaság bevezetésére lenne szükség, ami többek közt aszálytűrő fajták nemesítését jelenti. Másrészt változtatni kell fogyasztási szokásainkon, például csökkenteni kell az állati fehérjék bevitelét.

A tudósok felszólítják a döntéshozókat, hogy lépjenek fel a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztását ösztönző élelmiszerárakkal szemben, és vezessenek be a megfizethető táplálkozást elősegítő új, ösztönző elemeket.

Az állattenyésztés éghajlatváltozásra gyakorolt hatását – itt írtuk le bővebben, hogyan szellenthetik szarvasmarhák pusztulásba a világot – a tudósok fontosnak nevezik, ezért ezen a téren is változtatásokat javasolnak.

A valóban jelentős csökkentés érdekében azonban szükség lehet az állati termékek iránti kereslet megváltoztatására.

Műhús és rovarok

A dokumentum szerint az állati fehérje hagyományos formáinak vannak olyan alternatívái, amelyeket Európa is fontolóra vehet. Például:

  • növelni kell az óceánokból származó élelmiszer arányát, amire van is lehetőség;
  • meg kell gondolni a laboratóriumban előállított hús fogyasztásának lehetőségeit, hiszen a „húsgyártás” kevesebb környezetterheléssel és -szennyezéssel járhat, mint az állattenyésztés;
  • komolyan számításba kell venni a rovarokat, mint állatifehérje-forrást.

Azért hozzáteszik, hogy további kutatások szükségesek annak tisztázására, miként növelhető az alternatív élelmiszerek fogyasztói elfogadása.

Nagyobb erőfeszítésekre van szükség, hogy megértsük a talaj szerepét a szén-dioxid megkötésében, a biodiverzitásban, illetve a biogazdálkodás vonatkozásában

– fogalmaztak a kutatók, akik szerint Európa nem késlekedhet genomszerkesztésben, a precíziós mezőgazdaságban, valamint a nagy adatállományok használatában rejlő lehetőségek kihasználásában.

(Kiemelt kép: QUENTIN MARTINEZ / Biosphoto)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.