Tudomány zöldövezet

A világ tudósai üzentek az emberiségnek

Egy új, több mint 15 000 tudós által aláírt cikk szerint fajunk jólétét fenyegetik a környezet bizonyos átalakulásai. A klímaváltozás, az erdőirtás, az édesvízkészlet csökkenése, a fajok eltűnése és az emberi populáció rohamos növekedése mind azt mutatják, hogy valami nincs rendben a Földdel.

A világ tudósainak figyelmeztetése az emberiségnek: második felhívás című cikket 184 ország több mint 15 000 tudósa írta alá – számol be az Oregoni Állami Egyetem oldala. A publikáció elkészítéséhez a szakértők kormányhivatalok, nonprofit szervezetek és önálló kutatók által összegyűjtött információkat használtak.

A cikkben a szerzők felhívják a figyelmet, hogy bolygónk rossz irányba halad. A tudósok emellett javaslatokat is tesznek arra, hogy miket tegyünk a problémák leküzdéséért.

Az egyik legfontosabb a közvélemény aktivizálása, megfelelő nyomás nélkül ugyanis a politikusok nem fogják megtenni a szükséges lépéseket.

A szakértők úgy vélik, hogy a szárazföldi és tengeri természetvédelmi területek növelése mellett érdemes megerősíteni az orvvadászat elleni törvények végrehajtását, illetve korlátozni a vadállat-kereskedelmet. További feladat a nők oktatásának szélesítése, a növényi táplálkozás felé való elmozdulás, valamint a megújuló energiahordozók használatának növelése.

1992-ben 1 700 tudós írta alá A világ tudósainak figyelmeztetése az emberiségnek című cikket. Az elmúlt 25 év során azonban több szempontból is romlott a helyzet, így a William Ripple, az Oregoni Állami Egyetem professzora által vezetett csapat úgy döntött, érdemes újabb írással felhívni a közvélemény figyelmét.

Vannak emberek, akik hajlamosak elutasítani a bizonyítékot, és azt gondolni, hogy csak vészmadarak vagyunk

– mondta Ripple. A szakértő hozzátette, a cikket aláírók elismerik azokat az egyértelmű jeleket, melyek alapján fenntarthatatlan jövő felé tartunk.

A publikációban a szerzők rávilágítanak, hogy bizonyos területeken sikerült előrelépést elérnünk. Az ózonkárosító vegyületek aránya például csökkent, egyes régiókban lassult az erdőirtás, a megújuló energiaforrások használata pedig nőtt. Összességében azonban mégis inkább negatív trendek figyelhetőek meg.

Az egy főre jutó édesvízkészlet 26 százalékkal zuhant, az óceáni holt zónák száma viszont 75 százalékkal emelkedett. 25 év alatt nagyjából 300 millió hektárnyi erdő veszett el, míg a globális átlaghőmérséklet és a szén-dioxid-kibocsátás látványosan nőtt. Az állatvilág egyedszáma fokozatosan csökkent, az emberi populáció viszont 35 százalékkal emelkedett.

Ripple kollégáival egy új független szervezetet is létrehozott. A Világ Tudósainak Szövetsége azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a környezeti fenntarthatóságot és az emberi jólétet szolgálja.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/NASA/Apollo 17)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik