Tudomány
This is polar bear.

Kétszáz jegesmedve gyűlt össze egy orosz szigeten, és ez egyáltalán nem jó jel

24.hu
24.hu

2017. 11. 24. 14:21

Nagyjából 200 jegesmedve gyűlt össze idén szeptemberben a Jeges-tengeren fekvő Vrangel-szigeten. Az összejövetelre turisták lettek figyelmesek.
Korábban a témában:

Alexander Gruzsgyev, a Vrangel-szigeti természetvédelmi terület igazgatója szerint a helyzet teljesen egyedi volt. Az állatok egy grönlandi bálna teteméhez gyűltek össze, de a táplálkozás után is a helyszínen maradtak.

A kutatók úgy vélik, hogy a különös jelenség hátterében a klímaváltozás áll. A felmelegedés hatására a jégtakaró korábban kezd el olvadni, ezért a főként a jégtáblákon mozgó ragadozóknak több időt kell eltölteniük a szárazföldön. Bár az élőlények összejövetele a turistáknak érdekes lehetett, az esemény valójában aggodalomra ad okot.

A kis helyen összezsúfolódott jegesmedvéknek ugyanis még inkább meg kell küzdeniük egymással a kevés elérhető táplálékért.

Az éhes állatok ráadásul a helyi lakosokat is veszélyeztetik.

Egyre közelebb az emberekhez

A Csukcs Autonóm Körzethez tartozó Vrangel-sziget az a terület, ahol a jegesmedvék a jég olvadása után, augusztustól novemberig tartózkodnak. A földdarab a faj legfontosabb szaporodási területe: az egész Arktiszon itt a legnagyobb a szülőbarlangok sűrűsége.

A korábbi kutatások alapján a medvék napjainkban 1 hónappal tovább maradnak a szigeten, mint 20 évvel ezelőtt. Az utóbbi időkben ráadásul egyre több példány jelenik meg a területen – idén például 589 egyedet számoltak össze, míg a korábbi átlag 200-300 élőlény volt.

Mivel a jegesmedvék többnyire a jégen vadásznak, a jégfelület területének csökkenése súlyosan érintheti a fajt.

Eric Regehr, a Washingtoni Egyetem munkatársa és a Vrangel-szigeti amerikai-orosz kutatási projekt vezetője szerint bár a csukcs-tengeri jegesmedvepopuláció egyelőre egészségesnek tűnik, a szárazföldön töltött idő növekedésével ez megváltozhat. A kérdés az, hogy a negatív hatások mennyi idő után jelentkeznek majd.

Ahogy az állatok egyre többet tartózkodnak a jégmezőktől távol, egyre nagyobb eséllyel keverednek konfliktusba az emberekkel. Október közepe óta több példány is közel merészkedett a szigettől 200 kilométerre fekvő településhez, Rjrkaipjhoz. A falu közelében található a rozmárok egyik legjelentősebb gyülekezőhelye.

Ahogy visszaszorul a sarki jég, a rozmárok egyre beljebb kényszerülnek a szárazföldön, és gyakran kis helyen zsúfolódnak össze. Idén több száz szárazföldre szorított rozmár pusztult el, a tetemüket pedig a lakott területek felé sodorta a víz.

A tetemek szagára később a jegesmedvék is megjelentek. Egy alkalommal az egyik ragadozó egy rjrkaipji ház ablakát is betörte.

A jegesmedvék miatt a településen magas szintű riasztást adtak ki: a gyerekeknek megtiltották, hogy gyalog menjenek iskolába, és több nyilvános rendezvényt is töröltek.

A helyieknek végül buldózerekkel kellett eltakarítania a rozmártetemeket.

Mivel a kutatók a klímaváltozás ellen nem sokat tehetnek, egyelőre csak az emberek és medvék közti konfliktus csökkentésével, illetve az állatok életének megkönnyítésével javíthatnak a faj helyzetén.

(Via: Phys.org, kiemelt kép: se-key/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.