Tudomány
This is polar bear.

Kétszáz jegesmedve gyűlt össze egy orosz szigeten, és ez egyáltalán nem jó jel

24.hu
24.hu

2017. 11. 24. 14:21

Nagyjából 200 jegesmedve gyűlt össze idén szeptemberben a Jeges-tengeren fekvő Vrangel-szigeten. Az összejövetelre turisták lettek figyelmesek.
Korábban a témában:

Alexander Gruzsgyev, a Vrangel-szigeti természetvédelmi terület igazgatója szerint a helyzet teljesen egyedi volt. Az állatok egy grönlandi bálna teteméhez gyűltek össze, de a táplálkozás után is a helyszínen maradtak.

A kutatók úgy vélik, hogy a különös jelenség hátterében a klímaváltozás áll. A felmelegedés hatására a jégtakaró korábban kezd el olvadni, ezért a főként a jégtáblákon mozgó ragadozóknak több időt kell eltölteniük a szárazföldön. Bár az élőlények összejövetele a turistáknak érdekes lehetett, az esemény valójában aggodalomra ad okot.

A kis helyen összezsúfolódott jegesmedvéknek ugyanis még inkább meg kell küzdeniük egymással a kevés elérhető táplálékért.

Az éhes állatok ráadásul a helyi lakosokat is veszélyeztetik.

Egyre közelebb az emberekhez

A Csukcs Autonóm Körzethez tartozó Vrangel-sziget az a terület, ahol a jegesmedvék a jég olvadása után, augusztustól novemberig tartózkodnak. A földdarab a faj legfontosabb szaporodási területe: az egész Arktiszon itt a legnagyobb a szülőbarlangok sűrűsége.

A korábbi kutatások alapján a medvék napjainkban 1 hónappal tovább maradnak a szigeten, mint 20 évvel ezelőtt. Az utóbbi időkben ráadásul egyre több példány jelenik meg a területen – idén például 589 egyedet számoltak össze, míg a korábbi átlag 200-300 élőlény volt.

Mivel a jegesmedvék többnyire a jégen vadásznak, a jégfelület területének csökkenése súlyosan érintheti a fajt.

Eric Regehr, a Washingtoni Egyetem munkatársa és a Vrangel-szigeti amerikai-orosz kutatási projekt vezetője szerint bár a csukcs-tengeri jegesmedvepopuláció egyelőre egészségesnek tűnik, a szárazföldön töltött idő növekedésével ez megváltozhat. A kérdés az, hogy a negatív hatások mennyi idő után jelentkeznek majd.

Ahogy az állatok egyre többet tartózkodnak a jégmezőktől távol, egyre nagyobb eséllyel keverednek konfliktusba az emberekkel. Október közepe óta több példány is közel merészkedett a szigettől 200 kilométerre fekvő településhez, Rjrkaipjhoz. A falu közelében található a rozmárok egyik legjelentősebb gyülekezőhelye.

Ahogy visszaszorul a sarki jég, a rozmárok egyre beljebb kényszerülnek a szárazföldön, és gyakran kis helyen zsúfolódnak össze. Idén több száz szárazföldre szorított rozmár pusztult el, a tetemüket pedig a lakott területek felé sodorta a víz.

A tetemek szagára később a jegesmedvék is megjelentek. Egy alkalommal az egyik ragadozó egy rjrkaipji ház ablakát is betörte.

A jegesmedvék miatt a településen magas szintű riasztást adtak ki: a gyerekeknek megtiltották, hogy gyalog menjenek iskolába, és több nyilvános rendezvényt is töröltek.

A helyieknek végül buldózerekkel kellett eltakarítania a rozmártetemeket.

Mivel a kutatók a klímaváltozás ellen nem sokat tehetnek, egyelőre csak az emberek és medvék közti konfliktus csökkentésével, illetve az állatok életének megkönnyítésével javíthatnak a faj helyzetén.

(Via: Phys.org, kiemelt kép: se-key/Thinkstock)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.