Tudomány
Selective focus closeup detail of green wheat, sunny day with blue sky

A mezőgazdasággal győzhetjük le a klímaváltozást

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2017. 11. 17. 13:15

A mezőgazdaság és az állattartás jelenleg egyáltalán nem környezettudatos módon zajlik – erre keres megoldást az agroökológia által az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a bonni ENSZ-klímakonferencián. Ha ugyanis nem reformáljuk meg sürgősen a fejlett és fejlődő országok mezőgazdaságát is, esélyünk sincs, hogy elérjük a klímacéljainkat. A tanácskozást a FAO, Franciaország és Magyarország kezdeményezte.
Korábban a témában:

Agroökológia – eddig nem esett róla sok szó a párizsi klímaegyezmény kapcsán, pedig szerves része lesz abban, hogy sikerül-e az ipari forradalom előtti mértékhez képest 2 Celsius-fok alatt tartanunk az átlaghőmérséklet-növekedést, vagy sem.

A jelenlegi mezőgazdasági módszerek ugyanis elképesztően környezetszennyezők, kiszipolyozzák a bolygó vízkészleteit, rengeteg károsanyagot bocsájtanak ki, és földterületeket tesznek meddővé, miközben újakat hódítanak el az erdőségektől.

Mi az az agroökológia?

Az agroökológia kifejezés alatt olyan ökológiai megközelítések alkalmazását értjük, amelyek a növények, állatok, az emberek és környezetük közti interakciókat optimalizálja, és érvényesíti a társadalmi szempontokat a fenntartható és igazságos élelmiszerellátó rendszerek kialakításának érdekében. Magában foglalja a haszonnövények termelését, az állattartást és a környezet minél nagyobb mértékű megóvását is.

Röviden: ez egy olyan ökoszisztéma-alapú megközelítés, amely révén a mezőgazdasági módszereket és politikákat fenntarthatóbb irányba terelhetjük.

A hangsúly a helyi megoldásokon, a helyi gazdaságon és kereskedelmen van, ami azzal, hogy biztos megélhetést kínál a gazdáknak egyben a mezőgazdaság megtartó erejét növeli.

Ezen kívül fontos szerepe van a módszerben a biodiverzitás megőrzésének és visszaállításának is, ezért az agroökológia része a helyszínspecifikus, környezetre jellemző megoldások keresése.

Már Párizsban is szó volt róla

Nagyon fontos, hogy úgy tudjuk ellátni a növekvő népesség élelmiszerigényét, hogy közben nem szipolyozzuk ki a bolygót, és nem bocsájtunk több millió tonna károsanyagot a levegőbe a tevékenységünkkel – ehhez lehet jó megoldás az agroökológia terjedése.

A módszer egyébként nem új, már a 2015-ös párizsi klímaegyezmény során 15 ország megfogalmazta céljai között, és számtalan másik alkalmaz agroökológiai megoldásokat.

„A mezőgazdaság átalakulása, amely a klímaváltozás ellen hat a különböző országokból indul majd el, és a FAO és a nemzetközi közösség feladata a fejlődő országok támogatása ebben” – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO helyettes főigazgatója és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős képviselője Bonnban.

Ez nem kényszer, hanem inkább egy óriási lehetőség a fenntartható fejlődéshez

– tette hozzá Rakhmanin.

Magyarországnak ez a téma különösen fontos, hiszen jórészt mezőgazdaságra épülő ország vagyunk, és ez az egyik olyan terület, ahol komolyan fejlődnünk kellene.

(Kiemelt kép: Didi_Lavchieva/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Győr, 2018. április 5.
Pintér Sándor belügyminiszter a Készenléti Rendőrség nyugat-magyarországi határrendészeti igazgatósága győri határvadász bevetési osztályának és a Nemzeti Nyomozó Iroda győri bűnüldözési osztályának elhelyezésére szolgáló győri épületegyüttes átadásán 2018. április 5-én. Az 5429 négyzetméter alapterületű épületegyüttest több mint 2,8 milliárd forintból alakították ki.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.