Tudomány
Selective focus closeup detail of green wheat, sunny day with blue sky

A mezőgazdasággal győzhetjük le a klímaváltozást

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2017. 11. 17. 13:15

A mezőgazdaság és az állattartás jelenleg egyáltalán nem környezettudatos módon zajlik – erre keres megoldást az agroökológia által az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a bonni ENSZ-klímakonferencián. Ha ugyanis nem reformáljuk meg sürgősen a fejlett és fejlődő országok mezőgazdaságát is, esélyünk sincs, hogy elérjük a klímacéljainkat. A tanácskozást a FAO, Franciaország és Magyarország kezdeményezte.
Korábban a témában:

Agroökológia – eddig nem esett róla sok szó a párizsi klímaegyezmény kapcsán, pedig szerves része lesz abban, hogy sikerül-e az ipari forradalom előtti mértékhez képest 2 Celsius-fok alatt tartanunk az átlaghőmérséklet-növekedést, vagy sem.

A jelenlegi mezőgazdasági módszerek ugyanis elképesztően környezetszennyezők, kiszipolyozzák a bolygó vízkészleteit, rengeteg károsanyagot bocsájtanak ki, és földterületeket tesznek meddővé, miközben újakat hódítanak el az erdőségektől.

Mi az az agroökológia?

Az agroökológia kifejezés alatt olyan ökológiai megközelítések alkalmazását értjük, amelyek a növények, állatok, az emberek és környezetük közti interakciókat optimalizálja, és érvényesíti a társadalmi szempontokat a fenntartható és igazságos élelmiszerellátó rendszerek kialakításának érdekében. Magában foglalja a haszonnövények termelését, az állattartást és a környezet minél nagyobb mértékű megóvását is.

Röviden: ez egy olyan ökoszisztéma-alapú megközelítés, amely révén a mezőgazdasági módszereket és politikákat fenntarthatóbb irányba terelhetjük.

A hangsúly a helyi megoldásokon, a helyi gazdaságon és kereskedelmen van, ami azzal, hogy biztos megélhetést kínál a gazdáknak egyben a mezőgazdaság megtartó erejét növeli.

Ezen kívül fontos szerepe van a módszerben a biodiverzitás megőrzésének és visszaállításának is, ezért az agroökológia része a helyszínspecifikus, környezetre jellemző megoldások keresése.

Már Párizsban is szó volt róla

Nagyon fontos, hogy úgy tudjuk ellátni a növekvő népesség élelmiszerigényét, hogy közben nem szipolyozzuk ki a bolygót, és nem bocsájtunk több millió tonna károsanyagot a levegőbe a tevékenységünkkel – ehhez lehet jó megoldás az agroökológia terjedése.

A módszer egyébként nem új, már a 2015-ös párizsi klímaegyezmény során 15 ország megfogalmazta céljai között, és számtalan másik alkalmaz agroökológiai megoldásokat.

„A mezőgazdaság átalakulása, amely a klímaváltozás ellen hat a különböző országokból indul majd el, és a FAO és a nemzetközi közösség feladata a fejlődő országok támogatása ebben” – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO helyettes főigazgatója és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős képviselője Bonnban.

Ez nem kényszer, hanem inkább egy óriási lehetőség a fenntartható fejlődéshez

– tette hozzá Rakhmanin.

Magyarországnak ez a téma különösen fontos, hiszen jórészt mezőgazdaságra épülő ország vagyunk, és ez az egyik olyan terület, ahol komolyan fejlődnünk kellene.

(Kiemelt kép: Didi_Lavchieva/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.