Tudomány

A futás miatt csupaszodtunk meg?

Egy új elmélet szerint azért vesztették el szőrzetüket az előemberek, mert sokat loholtak vadászat közben.

Az emberek őse fokozatosan szőrtelenedett el vadászó életmódja során, állítja Dr. David Wilkinson a liverpooli John Moores Egyetem professzora.

Egy számítógépes modellt alkalmazva brit tudósok rájöttek arra, hogy a szőrösség kifejezetten hátráltatta őseinket a vadászat során, mivel testük szőrösen nem izzadt úgy, és így nem tudtak lehűlni megfelelően.

Az ember evolúciójában mindig a legnagyobb rejtélyek közé tartozott, miért nem vagyunk szőrösek, hova lett a szőrünk más főemlősökhöz képest. Ahhoz, hogy az emberek hatékonyan tegyenek meg hosszú távokat futva nagy melegben, ahhoz lassacskán szükség volt arra, hogy elhagyjuk szőrünket.

A forró szavannán való futó-vadászó életmód és a szőrzet elvesztése közötti összefüggést taglaló elméletet először Peter Wheeler vetette fel az 1980-as években. Az akkori matematikai modellek sajnos nem voltak annyira kifinomultak, hogy igazolják a tudós feltevését.

Ha igazak a fent leírtak, akkor hárommillió évvel ezelőtt vált csupasszá az ember, és valószínűleg sohasem élt vízimajomként.

A  Sir Alister Hardy és Elaine Morgan által kidolgozott vízimajom-elmélet – mely szerint az előemberek 2 millió évvel ezelőtt részleges vízi életmódot folytattak Kelet-Afrikában – szintén megmagyarázza az ember csupaszodását. Az ember az egyetlen főemlős, amelynek teste gyakorlatilag teljesen csupasz.

Az embert leszámítva a forró égöv alatt élő vastagbőrű emlősökön kívül csak a teljes vagy a forró égöv alatt részleges vízi életmódot folytató emlősök szőrtelenek. Az afrikai szavannákon élő többi állat mind szőrzettel rendelkezik. Vízi életmód esetén a szőrzet hiányát a víz kompenzálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik