Tudomány

Húszmillió éves főemlőskoponyát találtak Ugandában

24.hu
24.hu

2011. 08. 03. 11:20

Az Ugandapithecus fára mászott, növényt evett, és mindössze tíz esztendős lehetett, amikor meghalt.

Uganda észak-keleti Karamoja régiójában bukkantak a különleges főemlőscsontokra francia paleontológusok. Martin Pickford a College de France kutatója úgy nyilatkozott a leletről, ez a nagyon fontos fosszília mindenképpen felteszi a tudományos világ térképére Ugandát.

Dr. Pickford és kollégája Brigitte Senut nevezte el a fajt – melybe a példány tartozott – Ugandapithecusnak. A főemlős abban az időszakban élt, amikor a keskenyorrú majmok fejlődése az eocén végén kettévált.

Egyik ágát a cerkófok, másikat az Oligopithecus és Aegyptopithecus leszármazottai képviselik. Feltehetően utóbbi két “faj” az emberszerűek ősei. A fejlődés ekkor már a miocén korban ismét két irányban indult el. Az egyik ágban a gibbonok ősei, a másikban a Kenyapithecus jelent meg, aminek a fogazata már táplálékspecializációra utalt.

Az Ugandaphitecus ezeknek az afrikai főemlősöknek és az Európában élő Dryopithecusoknak – egyik fajuk a Rudapithecus hungaricus – kortársa lehetett.

Ez az első eset, hogy ennyire idős főemlőskoponyára bukkantak. A maradványokat Párizsban tisztítják meg és elemzik, majd rekonstruálják belőle az Ugandaphitecus kinézetét, mielőtt visszavinnék az afrikai országba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Asian guy pulling warm pant, concept of sexuality problem or weight loosing

Mi okozza a reggeli merevedést?

Meghalt Princz Gábor

Budapest, 2014. október 9.
Korda György és a képen nem látható Balázs Klári énekel a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának rendezvényén Budapesten, a Sas utcában 2014. október 9-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.