Tudomány

A Homo erectus főzött először ételt

A Homo erectus lehetett az emberiség történetének első szakácsa.

Chris Organ, az amerikai Harvard Egyetem munkatársa és csapata felfigyelt arra, hogy a 1,9 millió éve kialakult Homo erectusnak más főemlősökhöz képest lényegesen kisebbek a zápfogai, ami arra utal, hogy megváltoztak táplálkozási szokásai: a nyers étkek helyett a kevésbé rágós, főtt-sült ételek kerültek előtérbe.

A béltraktus egyszerűsödése – a bélszakaszfajták csökkent száma – is arra utal, hogy a Homo erectus már készítette ételét.

Ha az ember “közönséges” főemlős lenne, napja csaknem felét – 48 százalékát – táplálkozással töltené, azonban csupán ideje öt százalékát tölti ezzel.

Annak kiderítésére, hogy mikor alakult ki a rövid étkezések rendszere az emberiség történetében, a szakértők nem emberi főemlősök, továbbá tizennégy kihalt emberféle és a modern ember fogakra, testsúlyra és örökítőanyagra vonatkozó adatait elemezték és hasonlították össze.

HOMO ERECTUS

A Homo erectus, magyarul: „felegyenesedett ember”; néha azonosítva a Homo ergaster fajjal, azaz “munkás emberrel”. Az emberi nem egyik faja. Köznapi nevén az előemberek közé tartozik.

Mintegy 1,8-1,9 millió évvel ezelőtt jelent meg és kb. 200 ezer évvel ezelőtt tűnt le. Afrikában alakult ki, de eljutott Ázsia és Európa területeire is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik