Tudomány

A NASA csónakázna a Szaturnusz holdján

2023-ban kiderülhet, élnek-e acetilénevő élőlények a Naprendszer legnagyobb holdján, a Titanon.

Az amerikai űrkutatási hivatal komolyan fontolóra vette, hajót küldene a Szaturnusz legnagyobb holdjára. A tervek szerint a hold a felszínen található -180 Celsius-fokos szénhidrogén tavakan egzotikus életformák után kutatna.

A csónakázást egy “csobbanó szondával” oldanák meg az úgynevezett Titan Mare Explorer (TiME) misszió keretében. A repülő csészealj alakú szondát 2016-ban indítanák el a Földről.

A hajó 2023-ra érkezne meg a Titan felszínére, és egy ejtőernyővel ereszkedne le az égitest északi féltekéjén a 100 ezer négyzetkilométeres Ligeia Mare tóra. A szerkezet radioizotópos elektromos meghajtással működne, és három hónapig végezne méréseket a hőmérsékletről, páratartalomról, a szélirányról. A szonda képeket is küldene egy idegen világ partjairól és felhőiről.

A TiME küldetésének csúcspontja a tó mélységének mérése és összetételének elemzése. A kutatók nem tartják kizártnak, hogy komplex szénalapú, szervetlen molekulákat, például acetilént találhatnak a Titanon. A szerves molekulák kémiai reakciói akár beindíthatták az élet keletkezésének folyamatát, s így akár acetilént evő, és hidrogéngázt belégző mikroszkopikus létformákra utaló jeleket is találhatnak a Naprendszer legnagyobb holdján.

A NASA tervei között szerepel egy marsi szeizmikus mérőállomás indítása és egy üstökösvizsgáló küldetés. A Titán-hajózási expedíciót ez a két misszió halaszthatja el. Az amerikai űrhivatal 2012-ig mérlegeli a három közül, melyik akciót tartja fontosabbnak.

Utazás a Titanra – így landolt a Huygens szonda a holdon 2005-ben:

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletek a TiME misszióról (Wikipedia)
Lehet élet a Titanon? (Hír24)
Légkört bombáztak az óriásholdra (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik