Tudomány

Zenél a Szaturnusz

24.hu
24.hu

2011. 03. 24. 13:47

A Jupiter mellett a naprendszer második legnagyobb bolygója is rádióhullámokat bocsát ki magából.

A Cassini szonda is rögzítette a szférikus hangokat, de nem ez az első jele a Szaturnusz muzsikájának, ugyanis az 1980-as években a Voyager szonda is meglátogatta a bolygót.

A csillagászok akkor is felvették a periodikus rádióhullámokat, melyek a bolygó pólusai felől érkeztek. A rádiójel kibocsátások a kutatók szerint a szaturnuszi napéjegyenlőséggel függnek össze.

A hangokat a planéta magnetoszférája – a bolygót körülvevő mágneses “buborék” – gerjeszti. A NASA Hubble teleszkópjával mérései alapján a napszél is belejátszik a muzsikába.

A Szaturnusz hangjai:

A Jupiter zenéjéhez az űrbe sem kell menni, ugyanis a 20 MHz-es sávban – leginkább 18 és 24 MHz között – kibocsátott elektromágneses sugárzása egy érzékeny, földi telepítésű rövidhullámú rádióvevőkészülékkel és a hozzá csatlakoztatott megfelelő külső antennával is hallható.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a Szaturnusz rádiójeleiről (Space.com)
Kozmikus hangok (scartmusic.com)
Program, amivel hallgatni lehet a Jupitert (radiosky.com)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(Original Caption) Supporting the U.S. Army northern area command's March of Dimes is Private Nick Clooney, brother of singer Rosemary Clooney. He is a disc jockey for the Armed Forces network "Platter Parade," broadcast yearly in support of the campaign to raise funds for the fight against infantile paralysis.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.