Tudomány

Lucy nem volt lúdtalpas

A paleoantropológusok legújabb bizonyítékai szerint már emberszerűen járt a világ leghíresebb emberelődje.

A etiópiai Lucy törött lábcsontja évek óta találgatásokra ad okot az emberelőd járási szokásait illetően. Lucyre 1974-ben találtak rá az Afar-medencében, a Beatles együttes Lucy in the Sky with Diamonds című felvételéről kapta a nevét.

Lucy csontváza nagyjából 40 százalékban teljes, lábközépcsontja hiányában eddig nehéz feladatot jelentett rekonstruálni az “ősasszony” járását. A tudomány számára nem elhanyagolható kérdés, miként gyalogolhatott Lucy, hiszen ebből derülhet ki, hogy mozgásában az emberszabású majmohoz vagy az emberhez állt-e közelebb.

Az emberős medencéje már nagyon emberszerű, de kezei vállai még inkább a majmokra hasonlítanak. Ezidáig úgy tartották, hogy akár majom módjára fákon is lenghettek az australophitecusok.

Egy Science című folyóiratban ismertetett 3,2 millió éves lelet tehet pontot az ügy végére. A szintén Etiópiában feltárt negyedik lábközépcsont-maradvány azt igazolja, hogy Lucy az emberhez hasonlóan gyalogolhatott. Az ősasszony talpa ez alapján boltíves lehetett hasonlóan az emberéhez.

Kiderült, az emberelőd australopithecusok nem voltak “már” lúdtalpasak, s hiába hasonlított karjuk a majmokéra, már lemasztak a fákról, s úgy járkáltak, mint bármelyikőnk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az új felfedezésről – angolul (PhysOrg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik