Tudomány

Szuperkrumplival az éhínség ellen

Az új indiai szuperburgonya 60 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint egy közönséges krumpli.

A burgonyanemesítés egyre népszerűbb módja az élelmiszertermelés fokozására Indiában és Kínában, és más fejlődő országokban, ahol éhezések sújtják a lakosság egy részét. Indiában most genetikailag módosított szuperburgonyákkal orvosolnák a táplálékhiányt.

Az új krumplikban több az esszenciális aminosav, 60 százalékkal több fehérjét tartalmaznak, mint közönséges társaik, így a Közép-Indiai Burgonya Kutató Intézet dolgozói Subra Chakraborty és kollégái magas fehérjetartalma miatt “protato”-nak – azaz ‘proteinben gazdag krumplinak’ – keresztelték az új fajt.

A burgonya genetikai állományát a dél-amerikai gabonaként termesztett szürke amaránt (azaz egy disznóparéjféle) génjeivel ötvözték, így érték el krumpli megnövekedett “tápláló-hatását”.

AZ ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint idén 925 millió embert sújt a krónikus éhínség. A kutatók remélik a genetikailag módosított új krumplikkal sikerül csökkenteniük az éhezők számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik