Tudomány

A jövő vacsorája mutáns lazacokból

A génmódosított lazacok kétszer olyan gyorsan nőnek, mint vadon élő társaik, ezért lesz belőlük vacsora.

Az amerikai FDA élelmiszerügyi szervezet várhatóan jóváhagyja a géntechnológiával módosított lazacok szaporítását élelmiszer-ellátás céljából az Egyesült Államokban.

A döntésben szerepet játszhatott annak a kutatásnak az eredménye, amely szerin a Chinook lazacok növekedési hormonjának befolyásolására kétszer olyan gyorsan növekednek az állatok, mint génmódosítás nélküli társaik.

A szervezet jövő héten hozza meg a döntést az ügyben. A kétszer olyan gyorsan növő halakat az AquaBounty Technologies massachussets-i székhelyű cég tenyésztette ki.

A halak genetikai módosítása ellen már hónapok óta tiltakoznak környezetvédők, mivel a genetikailag módosított lazac tenyésztése szakértők szerint komoly hatással lehet a vadon élő lazacállományra is.

A Purdue Egyetem kutatói kimutatták, hogy amennyiben 60 genetikailag módosított hal jut be egy 60 ezer darabos vadon élő halpopulációba, 40 generáció múlva a transzgenikus a vadon élőt teljes egészében kiszorítja, felválthatja. (forrás – vm.gov.hu)

Jelenleg a lazacot főként Washington, Kanada partjainál tenyésztik hálóval bevont ketrecekben. Becslések szerint azonban British Columbiában már akár egymillió lazac is kiszabadulhatott ezekről a farmokról, ki tudja, milyen károkat okozva ezzel a vadon élő lazacpopulációkban.

A transzgenikus, azaz génmódosított állatok élelmiszer-ipari forgalmazására most hoznak szabályozásokat az Európai Unióban. Az AquaBounty egyelőre csak az Egyesült Államokban tervezi a génmódosított szupergyorsan növő lazacok húsát piacra dobni.

Hogyan készült a “mutáns” lazac?

Ahhoz, hogy az új lazacfaj 3 év helyett 16-18 hónap alatt érje el piaci súlyát a tudósok három halfajta genetikai állományát “ötvözték”:

Az atlanti lazachoz a csendes óceáni chinook lazac és a Trisopterus luscus azaz a francia tőkehal egy-egy génjét adták. Az utóbbi két fajra a szupergyors növekedés és a súlygyarapodás miatt volt szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik