Tech

Sokan elkövetik ezeket a hibákat, pedig tönkretehetik a telefon aksiját

Priscila Zambotto / Getty Images
Priscila Zambotto / Getty Images

A telefontöltés nagyon egyszerű és hétköznapi tevékenységnek tűnik, pedig valójában számos hibát elkövethetünk közben, amelyekkel hosszú távon tönkre is tehetjük készülékünk akkumulátorát. A mai okoseszközök nagyrészt lítiumion-akkumulátorokat használnak, amelyek meglehetősen hatékonyak, ám néhány hátrányuk is van.

Az Independent szerint elég rosszul viselik, például, ha teljesen lemerülnek, illetve azt is, ha teljesen feltöltött állapotban a töltőn hagyják őket. Szép lassan mindkettő csökkenti az akkumulátorcellák kapacitását, ezért érdemes elkerülni ezeket. Persze, sok telefon ma már rendelkezik olyan rendszerrel, amely megakadályozza, hogy az akkumulátor tovább töltsön, miután eléri a 100 százalékot, de azért még mindig sokkal biztosabb megoldás, ha kihúzzuk a töltőt, mikor már nincs rá szükség.

Mit ne csináljunk töltés közben?

Szintén nem ajánlott meleg helyen tartani a töltés alatt álló készüléket, az akkumulátor ugyanis ilyenkor eleve meglehetősen sok hőt termel. Ezért ha, például, párna alá vagy egyéb rosszul szellőző, meleg helyre tesszük, az könnyen az eszköz túlmelegedéséhez, sőt akár tűzhöz is vezethet.

Szintén túlmelegedéshez vezethet az is, ha töltés mellett nagy rendszerigényű tevékenységet végzünk telefonunkon. Ezek közé tartozik, például, a videójátékozás, de a nagy felbontású filmek, sorozatok streamelése is. Egy-egy ilyen esettől, persze, valószínűleg nem lesz nagy baja egy készüléknek, azonban ha rendszeresen túlmelegítjük, az hosszú távon semmiképp sem tesz jót neki.

Ezeket soha ne vegyük meg:

A telefonok töltőkábelei könnyen elvesznek, megrongálódnak, ami azzal jár, hogy újat kell vennünk. Amikor erre kerül a sor, fontos, hogy ne az olcsó, gagyi kábeleket válasszuk, hanem törekedjünk arra, hogy a telefonunkhoz való, gyári töltőt szerezzük be. Az utángyártott, rossz minőségű töltőkkel ugyanis nemcsak lassabban fogjuk tudni feltölteni készülékeinket, de azt is kockáztatjuk, hogy kárt teszünk az akkumulátorban.

Szintén érdemes elkerülni az úgynevezett battery saver alkalmazások megvásárlását, letöltését. Ezek az applikációk azt ígérik, hogy segítségükkel tovább fogja bírni telefonunk töltése, esetleg megakadályozzák, hogy lemerüljön. Valójában azonban nem valószínű, hogy bármilyen említésre méltó változást tudnak elérni, nagy eséllyel csak zsebre teszik az előfizetők pénzét.

Kapcsolódó
Ezért merül le egyre gyorsabban a telefonja
A fizikának kell szépen megköszönni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik