Tech

Izgalmas fejlesztésről rántotta le a leplet a Meta

Meta
Meta

Nagyszabású bemutatót tartott a Meta, amelyen többek között bemutatták a vállalat első kísérleti kiterjesztett valóság (AR) szemüvegét, az Oriont A Mark Zuckerberg vezette vállalat bejelentése szerint 5 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy AR szemüveget készítenek. Időközben aztán bemutatták az Apple Vision Prót is, ám a Metának sikerült egy jóval kisebb szemüvegkeretbe beleerőltetni hasonló képességeket, melynek eredménye a minap bemutatott szemüveg.

A lencsék helyén lévő képernyők teljesen átlátszóak, és mivel a gyártó szerint tisztán látni a felhasználó szemét és mimikáját, megmarad a személyes élmény. Eközben a felhasználó egy kevert valóság (MR) világot lát: a szobában elhelyezhet 2D-s és 3D-s tartalmakat, a Meta AI mesterséges intelligencia pedig folyamatosan elemzi a felhasználó körüli világot, és képes a tárgyak felismerésére.

Meta

A bejelentés szerint az Orion olyan digitális élményeket tesz lehetővé, amelyeket nem korlátoznak az okostelefon képernyőjének korlátai, de ugyanúgy elláthatjuk a hétköznapi feladatokat is: kihangosíthatjuk a videohívásokat, valamint megtekinthetünk és küldhetünk üzeneteket a WhatsApp és a Messenger segítségével. Az eszközt egy csuklópánttal vagy egy vezérlővel tudjuk kezelni, így abban a tekintetben elmarad az Apple Vision Protól, hogy azt pusztán a kezünkkel is tudjuk irányítani.

Az Orion azonban jelenlegi formájában csak egy prototípus, és egyelőre nem kerül kereskedelmi forgalomba. Ennek oka, hogy a Meta meggyőződése, hogy tudnak még javítani a holografikus kijelzőkön, melynek eredményeként olcsóbbá és jobb megjelenésűvé tehetik az eszközt.

Új VR-headset jön

A Meta az eseményen bemutatta új virtuális valóság eszközét is: a Quest 3S headsetet, amely felváltja a Quest 2-t az olcsóbb alternatívák közt. Az eszköz a Qualcomm Snapdragon XR2 chipet használja, ami azt jelenti, hogy ugyanazokat az alkalmazásokat és játékokat tudja futtatnia, mint a Quest 3, csak épp olcsóbban, ugyanis már 300 dollártól érhető lesz a Quest 3S.

A Meta az eszköz segítségével bevezeti az Instagram, a Facebook és a YouTube új verzióit is, amelyek jobban illeszkednek a vállalat Horizon operációs rendszeréhez. A headset már előrendelhető, szállítása október 15-én kezdődik.

Szoftveres téren még egy nagy újítást kapnak a headsetek: ezek ugyan már most is használhatók kiegészítő monitorként, a Meta azonban még egy lépéssel könnyebbé teszi ezt. A frissítés révén elég lesz ránézni bármelyik Windows laptop billentyűzetére, és virtuálisan megérinthet egy párosítási gombot, amely azonnal létrehozza virtuális monitort, amelyet szabadon átméretezhet és mozgathat. Egyetlen Quest-headsettel ráadásul több ilyen virtuáis monitort is létre lehet majd hozni a Meta szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik