Tech

Hihetetlen képek érkeztek egy aszteroida felszínéről

Másodszorra is leszállt a Hayabusa-2 a Ryugu aszteroidára, és olyan éles fotókat küldött vissza a felszínéről, amilyeneket eddig még nem láttunk tőle. A szonda tavaly júniusban érkezett meg az aszteroidához, és a tervek alapján egészen idén decemberig fog az égitestnél maradni. A feladata a felszín feltérképezése lesz, emellett pedig további két leszállóegységet fog eljuttatni az objektumra.

Itt szállt le a szonda. Fotó: JAXA

A Hayabusa-2 már egyszer vett mintát az aszteroidáról, de azóta bele is lőtt egy kisebb robbanószerkezetet, amivel a kisbolygó kőzetének mélyebb rétegeit is felfedte. Innen fog most a szonda újra mintát gyűjteni.


A Ryugu egyébként egy 900 méter átmérőjű aszteroida, és nagyjából 300 millió kilométer távolságra van a Földtől. A kutatók úgy gondolják, hogy relatíve sok szerves anyag és víz lehet a felszíne alatt, ami a Naprendszer születésekor, 4,6 milliárd évvel ezelőtt került oda. A Hayabusa-2 azért egy különleges misszió, mert ugyan több aszteroidát vizsgálunk már a Naprendszerben, egyik szonda sem hoz haza mintát belőlük – a Hayabusa-2 azonban a tervek szerint a törmeléket hazaszállítja majd további vizsgálatokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik