Tech

Így még biztosan nem hallotta a marsi napfelkeltét

Az Opportunity ötezredik marsi napfelkeltés fotójából írtak dalt az Anglia Ruskin és az Exeteri Egyetem kutatói adatszonifikációval, ami nagyjából úgy működik, mint egy fordított szinesztézia: a színekből és fényességből zene lesz, méghozzá nem is akármilyen.

Ha most landolnánk a Marson, nem hallanánk túl sok mindent a felszínen: talán a szél fújdogálását, esetleg néhány kőformáció roppanását, de még ezeket is csak kifejezetten ritkán, mivel olyan ritka a légkör, hogy a hang sem terjed igazán. Pontosan ezért lehetett olyan szép dalt komponálni egy marsi napfelkeltéből: nincs annyi zavaró tényező, mint a földi körülmények között.

Az Anglia Ruskin Egyetem és az Exeteri Egyetem kutatói adatszonifikáció segítségével csináltak zenét az Opportunity ötezredik megörökített napfelkeltéjéből: ez a módszer egyfajta fordított szinesztéziaként működik, ami a színekből és a fény-árnyék játékából dallamot készít.

A fotón minden egyes pixel egy hangnak felel meg, amely aszerint lesz magasabb vagy mélyebb, hogy milyenek a színek a képen, illetve hogy hol sötétebb, és hol világosabb az árnyalat. 

Dr. Domenico Vicinanza és Dr. Genevieve Williams a Supercomputing SC18 konferencián mutatták be az elkészült dalt, amelyből itt meg lehet hallgatni egy részletet:

A Földön is lehetne hasonló módszerrel, adatszonifikáció segítségével ilyen dalt készíteni, de az annyira össze-vissza dallamokból állna, hogy élvezhetetlen lenne, annyi a zavaró tényező a képeken: felhők, árnyékok, állatok és a napfelkelte különböző árnyalatai is bezavarnának. A marsi napfelkeltének pontosan azért ilyen szép a dala, mert nincs sok minden az erről készült képen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik