Tech

Így még biztosan nem hallotta a marsi napfelkeltét

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 11. 19. 12:04

Az Opportunity ötezredik marsi napfelkeltés fotójából írtak dalt az Anglia Ruskin és az Exeteri Egyetem kutatói adatszonifikációval, ami nagyjából úgy működik, mint egy fordított szinesztézia: a színekből és fényességből zene lesz, méghozzá nem is akármilyen.
Korábban a témában:

Ha most landolnánk a Marson, nem hallanánk túl sok mindent a felszínen: talán a szél fújdogálását, esetleg néhány kőformáció roppanását, de még ezeket is csak kifejezetten ritkán, mivel olyan ritka a légkör, hogy a hang sem terjed igazán. Pontosan ezért lehetett olyan szép dalt komponálni egy marsi napfelkeltéből: nincs annyi zavaró tényező, mint a földi körülmények között.

Az Anglia Ruskin Egyetem és az Exeteri Egyetem kutatói adatszonifikáció segítségével csináltak zenét az Opportunity ötezredik megörökített napfelkeltéjéből: ez a módszer egyfajta fordított szinesztéziaként működik, ami a színekből és a fény-árnyék játékából dallamot készít.

A fotón minden egyes pixel egy hangnak felel meg, amely aszerint lesz magasabb vagy mélyebb, hogy milyenek a színek a képen, illetve hogy hol sötétebb, és hol világosabb az árnyalat. 

Dr. Domenico Vicinanza és Dr. Genevieve Williams a Supercomputing SC18 konferencián mutatták be az elkészült dalt, amelyből itt meg lehet hallgatni egy részletet:

A Földön is lehetne hasonló módszerrel, adatszonifikáció segítségével ilyen dalt készíteni, de az annyira össze-vissza dallamokból állna, hogy élvezhetetlen lenne, annyi a zavaró tényező a képeken: felhők, árnyékok, állatok és a napfelkelte különböző árnyalatai is bezavarnának. A marsi napfelkeltének pontosan azért ilyen szép a dala, mert nincs sok minden az erről készült képen.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek