Tudomány

Ezek a legfurcsább dolgok, amiket a Marson találtunk

Hiába tanulmányozzuk már több mint ötven éve, a Mars még mindig tartogat rejtélyeket: újra és újra találunk olyan formációkat a felszínén, amelyek vagy elgondolkodtatnak, vagy egyszerűen csak megnevettetnek. A híres marsi arctól kezdve a legújabb, pókszerű felfedezésekig sorra vesszük azokat az alakzatokat, amelyek a leginkább felhívták a figyelmünket a vörös bolygóra.

1964 óta kutatjuk szondákkal a titokzatos vörös bolygót, de még mindig van olyan, hogy egy-egy furcsa felszíni képződmény, ami gondolkodásra készteti a kutatókat. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket és legfurcsábbakat közülük.

A marsi arc

Fotó: NASA

 

Ez a képződmény évekig tartotta a lelket az ufóhívőkben, hogy a Marson valóban élnek földönkívüliek. A furcsa alakzatot 1976-ban fotózta le a NASA Viking-1 űrszondája, és sokáig csak találgathatták a kutatók, hogy pontosan mi is lehet – persze azt már nagyon korán megmondták, hogy valószínűleg nem UFO-pofa. Már akkor is az tűnt a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy az arcforma egyszerűen csak a fény és árnyék játéka, meg egy jó adag beleképzelés a részünkről, de egy 1998-as fotósorozat be is bizonyította mindezt. A Mars Global Surveyor más szögből és más napszakban is készített felvételeket a rejtélyes jelenségről, amiről aztán kiderült, hogy egy egyszerű homokdűne.

Fotó: NASA

De nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor arcot láttunk a marsi tájba: ezt a mosolygó szmájlira emlékeztető alakzatot is a NASA Viking Orbitere szúrta ki a Galle-kráterben, de erről természetesen senki nem hitte komolyan, hogy tényleg a földönkívüliek munkája lenne.

A combcsont

Fotó: NASA

Ember legyen a talpán, aki ezen a fotón nem lát egy szép nagy combcsontot – a 2014-es képet már a Curiosity lőtte, és persze a kutatóknak rögtön volt rá magyarázatuk: ez egy egyszerű kődarab, és a víz és a szél eróziójának köszönhető, hogy így néz ki. Persze azért azonnal megindultak a találgatások arról, hogy milyen lény hagyhatta ott a combját a vörös bolygón, de valószínűleg tényleg csak annyi a titok, hogy fura szögből lett lefotózva egy fura kavics. Ennek ellenére a NASA-nak a konteóhívők kedvéért ki kellett adnia egy hivatalos magyarázatot arról, hogy ha tényleg lenne is élet a Marson, az mikroszkopikus lenne, és biztos nem olyan, aminek combcsontja van.

Donald Trump feje

Fotó: NASA

Szerencsére erről senki nem hitte azt, hogy a földönkívüliek műve (bár ha követnék a világpolitikai eseményeket, még akár Trump-pártiak is lehetnének), de az biztos, hogy a képen látható szikla nagyon hasonlít egy grimaszoló Donald Trumpra. Még a haja is stimmel! A fotót az Opportunity lőtte még 2009-ben, de csak 2016-ban kelt világkörüli útjára, amikor Trump még csak jelölt volt az elnökválasztási kampányban.

A halacska

Fotó: NASA

A földönkívüliek most már, úgy tűnik, halásznak is, legalább is egy 2016-os Curiosity fotó alapján biztosan. Persze ez a kép sem bizonyítja, hogy megkövesedett halak fekszenek az egykori, valószínűleg víz borította területek mélyén, inkább azt, hogy megint csak furcsa alakja van valamelyik marsi sziklának, vagy furcsa szögből fotózták – de erről a képről tényleg úgy tűnik, mintha egy megkövesedett halat kaptak volna lencsevégre.

Morze-jelek a felszínen

Fotó: NASA

Egy 2016-os Mars Orbiter fotón szerepelnek azok a dűnék, amelyekről az UFO-hívők úgy gondolják, hogy Morze-kódokba rendezett üzenetek. Persze ez is elég valószínűtlen, főleg azért, mert ha még lennének is földönkívüliek a bolygón, nem mozgatnának homokdúcokat az egyébként általunk kitalált kódrendszer szerint. Az pedig pláne megdönti az elméletet, hogy a potenciális marslakók azt írták ki a dűnéikkel, hogy NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !!. Valószínűleg nem egy sajátos nyelv, hanem a természet szüleménye a formáció.

A gofri

Fotó: NASA

Erről valószínűleg még a legmegátalkodottabb UFO-hívők sem gondolták, hogy földönkívüliek műve lehet, de mindenképpen furcsa és érdekes formáció ez a gofriformájú szigetecske a Mars felszínén. A sziklaszigetet a Mars Reconnaissance Orbiter fotózta 2014-ben, csillagászoknak pedig még most sem sikerült rájönniük, hogy mi lehet egészen pontosan. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy valamiféle lávatömörülés lehet, mivel a terület egyébként is lávafolyásokban gazdag. Egy biztos: nem gigantikus gofrit látunk a képen.

A lebegő kanál

Fotó: NASA

Ez a kődarab óriási lelkesedést keltett a földönkívüli-rajongókban, mert a fotó alapján tényleg úgy néz ki, mintha kanálformájú lenne, ráadásul lebegne. A Curiosity által lőtt kép azonnal bejárta a világsajtót, de geológusok és csillagászok hamar kiábrándítottak mindenkit: bár a formáció valószínűleg tényleg olyan alakú, mint egy földi kanál, semmi köze nincs a marslakókhoz. A lebegés oka pedig egészen egyszerű: a vörös bolygón nem olyan erős a gravitáció, mint a Földön, így az ilyen furcsa alakú kövek is megmaradhatnak a levegőben annak ellenére, hogy a saját bolygónkon már régen letörtek volna arról a szikláról, amiből kinyúlnak. Szóval, a kanál nyilvánvalóan nem lebeg, hanem egy nagyon vékony kődarabbal csatlakozik egy nagyobb sziklához, ami a kisebb gravitáció miatt simán megtartja.

Női szobor

Fotó: NASA

A marsi arc után először látszik tényleg nagyon furcsa alakzat egy vörös bolygón készült fotón: ez a sziklaformáció tényleg olyan, mintha egy női szobrot, vagy egy menekülő élőlényt ábrázolna. Az első lelkes cikkek a jetiről szóltak, aztán az UFO-hívők is beszálltak a buliba, és arról cikkeztek, hogy biztosan egy szobrot látunk, amit a marslakók készítettek a női testről. Pedig egy egyszerű kődarabról van szó, amibe csak mi látjuk bele a humanoid alakzatot, annak ellenére, hogy más szögből fotózva biztosan teljesen máshogy festene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik