Tech
A person presents the DelFly Micro, an observation tool, on July 23, 2008 in Delft, The Netherlands. The small plane weights just 3 grams and it's length is 10 centimeters. It is ddjusted with a camera and from distance movable. It has a maximum speed of 18 kilometres an hour. AFP PHOTO/ANP PHOTO ED OUDENAARDEN / netherlands out - belgium out (Photo by ED OUDENAARDEN / ANP / AFP)

Robotrovarok menthetik meg az emberiséget az éhhaláltól

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 10. 10. 15:20

A rovarok nagyon fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, éppen ezért olyan aggasztó, hogy példátlan gyorsasággal pusztulnak. Egy holland kutatócsoport most vészmegoldást talált a problémára: ha sikerül kiirtanunk ezeket az állatokat a Földről, legalább a robotrovarok megmenthetnek minket az éhhaláltól.
Korábban a témában:

Ijesztő mértékűvé válik a rovarok pusztulása: az elmúlt 27 évben egy tavalyi kutatás szerint Németországban 75 százalékkal csökkent a számuk, ez a tendencia pedig valószínűleg az egész világra kivetíthető. A rovarokra a vadonban élő növények 80 százalékának szüksége van beporzóképességük miatt, a madarak 60 százaléka pedig táplálékként fogyasztja őket. Arról nem is beszélve, hogy nekünk is szükségünk van rájuk, hogy az élelmiszerellátásunkat biztosítsák:

a haszonnövények nagyjából egyharmadát porozzák be. 

Éppen ezért ijesztő ez a tendencia, hiszen ha nincsenek rovarok, nincsenek mezőgazdasági növények sem. Egy holland kutatócsoport most a muslicáktól inspirálódott, és olyan robotrovart fejlesztett, amely elvégezhetné az állatok feladatait, ha végül mégis sikerül kipusztítanunk őket.

A Delft Egyetem kutatói olyan robotrovarokat álmodtak meg, amelyek képesek másodpercenként 17-szer csapni a szárnyukkal. Az inspiráció a muslicáktól érkezett, de a szerkezetek nagyobbak lesznek, mint egy átlagos rovar: a kisebb verzió 10 centiméteres, a nagyobb pedig 33 centiméteres. Az apró rovarok akár 24 kilométer per órás sebességgel is tudnak repülni. “Nem próbáljuk utánozni a rovarokat, hanem tanulni akarunk tőlük” – nyilatkozta a The Guardiannek a kutatás vezetője, Matěj Karásek. “A fizika azért megszabja, hogy milyen kicsik lehetnek ezek a drónok.”

Bár a DelFly-t még mindig fejlesztgetik, és egyelőre messze vannak a tökéletes állapottól, a kutatók már most úgy gondolják, hogy a fogyatkozó rovarpopuláció munkáját nagyon jól ki tudják majd egészíteni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell megvédenünk a rovarokat a rájuk leselkedő veszélyektől (tőlünk), de ha mégis bekövetkezik a katasztrófa, legalább fel leszünk rá készülve.

De azért az alábbi Black Mirror videót még szeretném ide szúrni, hogy arra is figyeljünk, hogy egy ilyen technológiával azért vissza is lehet élni – a Hated In The Nation című részben ez tökéletesen látszik is.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.