Tech

Az EU nem kér a gyilkos robotokból

Az Európai Parlament olyan határozatot hozott, amely nemzetközi tilalmat kér az úgynevezett gyilkos robotokra.

A határozat célja, hogy meggátolják azon autonóm eszközök fejlesztését, melyek emberi beavatkozás nélkül is képesek ölni – írja a BBC.

Múlt hónapban az ENSZ genfi központjában komoly vita alakult ki a kérdésről. Megoldást végül nem sikerült találni, mivel egyes országok úgy vélik, hogy érdemes lenne feltérképezni az autonóm fegyverek használatával járó előnyöket.

Igaz, néhány európai parlamenti képviselő is attól tart, hogy a jogszabályok korlátozhatják a mesterséges intelligencia tudományos fejlődését. Mások szerint komoly védelmi problémához vezethet, ha egyes országok folytatják a gyilkos robotok kutatását, míg a többi nemzet felhagy az efféle tevékenységgel.

Tudom, hogy ez valami távoli jövőről vagy sci-firől szóló vitának tűnhet. De nem az

– mondta Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a parlamenti vita során.

Bodil Valero, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség biztonságpolitikai szóvivője szerint nemzetközi tilalmat kell bevezetni az autonóm fegyverekre. Valero úgy véli, az élet és halál feletti döntést sosem lenne szabad kivenni az emberek kezéből.

Novemberben újabb tárgyalások kezdődnek az ENSZ-ben. Az bizonyos, hogy a robotizált fegyverek helyzetét rendezni kell, ugyanis az ilyen eszközök már jóval meghaladták a nemzetközi jogot. Könnyen elképzelhető, hogy megfelelő intézkedések nélkül komoly fegyverkezési verseny fog kialakulni a nagyhatalmak között.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik