Tech
Common pipistrelle (Pipistrellus pipistrellus) in flight, Salamanca, Castilla y León, Spain. 
 
Biosphoto / Mario Cea Sanchez

Ijesztő, hogy miként tájékozódik egy új robot

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 11. 09:45

A tájékozódáshoz kizárólag hangokra támaszkodó robotot fejlesztettek ki a világon elsőként izraeli kutatók.
Korábban a témában:

A denevérek ultrahang segítségével tájékozódnak: az általuk kibocsátott ultrahang az eléjük kerülő tárgyakról, rovarokról visszaverődik, és az állatok ezt érzékelik – írja az MTI. A Tel-avivi Egyetem kutatói ezt vették alapul, amikor az izraeli tudomány- és technológiaügyi minisztérium támogatásával kifejlesztették a Robat nevű robotot, ami a denevérek képességeit használva képes tájékozódni és feltérképezni területeket.

A nagyjából két év alatt megépített eszközt olyan, denevérszájhoz hasonló „ultrahangszóróval” szerelték fel, amely a denevérekre jellemző frekvencián bocsát ki ultrahangot.

A robot két „füllel” is rendelkezik, amelyek valójában mikrofonok a visszaverődő hangok észlelésére. Az eszköz képes kizárólag a hangokra támaszkodva, valós időben navigálni ismeretlen környezetben.

A mai robotok főleg a számítógépek és lézerek biztosította „látásuk” révén tájékozódnak, ez azonban megnehezíti a navigálást sötétben, porban vagy füstben, például törmelékek között vagy tűzben. Az átlátszó falak is megzavarják őket, valamint nehézséget jelent, hogy átlássanak az olyan tereptárgyakon, mint a bokrok. A Robat ezzel szemben könnyedén áthalad a bokrokon.

Az eszköz komoly hatással lehet a multiszenzoros robotok fejlesztésére, emellett új információkkal szolgálhat a kutatók számára a denevérek életéről, például hogy miként képesek valós időben dekódolni a beérkező jeleket.

A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy egész Robat-flottát hozzanak létre, hogy a robotok – néhány denevérfajhoz hasonlóan – együtt navigáljanak. Szeretnék továbbá elérni, hogy a robot repüljön is, mint egy denevér.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.