Tech

Láttuk a jövőt: hatalmas és fényes

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 09. 01. 15:31

Korábban a témában:

Berlinben már javában zajlik a 2018-as IFA, Európa legnagyobb kütyüexpója, ahol a tech cégek nemcsak az aktuális újdonságaikról rántják le a leplet, de olyan technológiákat is felvonultatnak, amik ugyan mérföldkőnek számítanak, de még nem állnak készen arra, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek.

Az okostévék frontján idén szinte minden a 8K, azaz a 7680×4320 pixel felbontásra képes készülékekről szólt. A Samsung már idén piacra dobja az első ilyen, kvantumpontos eljárással készült QLED tévéit, a szintén dél-koreai LG pedig az IFA-n mutatta be a világ első 8K-s OLED tévéjét.

Ha van megfelelő tartalom, a látvány elképesztő – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Erről a technológiáról ugye azt kell tudni, hogy a kijelző organikus diódákból épül fel, amik maguktól, ráadásul egyenként képesek fénykibocsátásra, így az LCD-t használó típusokkal ellentétben (ilyen a QLED is) itt nincs szükség háttérvilágításra, és mivel minden dióda külön vezérelhető, így az OLED tévék képesek a tökéletes feketék megjelenítésére, csodásak a színek, elképesztően jó a kontraszt, és a betekintési szög is jóval nagyobb, mint az LCD tévéknél.

A szemünk előtt zajlik a tévék csendes forradalma
Legalább akkora előrelépésnek vagyunk tanúi, mint amikor a folyadékkristály leváltotta a katódcsöves tévéket.

Az IFA-n kiállított 88 hüvelyk képátlójú televízió képminőségét szavakkal nehéz visszaadni: a képernyőn futó 8K felbontású demó láttán mindenki csak tátotta a száját, ugyanakkor most még senkinek nem kell aggódnia amiatt, hogy miből vásárol ilyen kijelzőt, ugyanis az LG egyelőre csak azt demonstrálta, hogy már képesek 8K-s OLED panel gyártására, a helyszínen külön kiemelték, hogy felesleges az árról és a megjelenésről kérdezni őket, ugyanis egyikre sincsenek még terveik sem.

Leesett az állunk – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Mindez érthető, hiszen a mindennapi életben még a 4K-s tartalmakban sem dúskálunk, Magyarországon pedig a normális Full HD tévéadás is olyan ritka, mint a fehér holló. A jelentősebb streamelős szolgáltatások (Netflix, Amazon Prime) kínálatában ugyan egyre több a 4K-s film és sorozat, de a 8K-ra még ezek a cégek sincsenek felkészülve, és jelenleg olyan lemezek sincsenek a piacon, amik ilyen minőségben kínálnák a rajtuk terpeszkedő tartalmakat.

Az egyre fejlettebb processzoroknak hála ugyan már egész szépen, élvezhető minőségben fel lehet skálázni a Full HD és 4K videókat 8K-ba (ezért nem szívbajos a Samsung az idén ősszel érkező 8K-s tévéivel), ugyanakkor az kétségtelen, hogy kompatibilis tartalom hiányában jelenleg

jelenleg még tényleg nincs sok értelme az ilyen típusú kijelzők kereskedelmi forgalomba bocsátásának, és a megvásárlásának sem.

A nem túl távoli jövő viszont kétségtelenül a hatalmas és elképesztően fényes 8K-s kijelzőké, és talán nem túlzás azt állítani, hogy a technológia jelenlegi fejlődése mellett tíz éven belül a 7680×4320 pixeles felbontás ugyanolyan általánossá válhat, mint a mostanra egészen elterjedt 4K.

Viszont a jövő nemcsak elképesztő felbontást tartogat, de egészen új technológiát is, legalábbis ezt bizonyítja, hogy az LG nemcsak a 8K-s OLED tévéjét hozta ki az IFA-ra, de egy hatalmas MicroLED kijelzőt is – amit ugyan nem lett volna szabad lefényképeznünk, de ezúttal fittyet hánytunk a szabályokra.

Az LG is tett egy próbát a MicroLED technológiával – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A MicroLED-ről először januárban hallhattunk, a Samsung ugyanis akkor mutatta be az első ilyen technológiával készült képernyőjét, ami abban különbözik az eddig emlegetett OLED-től, hogy itt nem organikus, hanem szervetlen diódáknak (felfoghatatlanul apró LED-eknek) köszönhetjük a látványt. A lényeg viszont ugyanaz: nincs háttérvilágítás, és minden egyes pixel mögött külön dióda van, amik egyenként vezérelhetők, ami egészen káprázatos látványt eredményez.

Van ugyanakkor egy hatalmas különbség: a fényerő, ami a MicroLED esetében bőven meghaladja az OLED jelenlegi képességeit, és fontos, főleg a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak miatt.

MI AZ A HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

A 173 hüvelykes MicroLED képernyőt csodálva egy valami világossá vált: a jövő a tévék szempontjából hatalmas és fényes, a fejlődés pedig nem állt meg az OLED paneleknél, hiszen a Samsung és az LG által egyaránt felkarolt MicroLED technológia bőven tart meglepetéseket: nincs kizárva, hogy ez fogja leváltani az LCD-t, ami 10 év múlva már olyan távoli emlék lehet, mint ma a szüleink katódcsöves készülékei.

IFA 2018:

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.