Tech

Erről csak álmodhattak nagyanyáink

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 08. 31. 13:27

Korábban a témában:

A Samsung az idei IFA-n első 8K-s tévéi mellett az összekapcsolt kütyükkel behálózott otthonokra helyezi a hangsúlyt. Főleg olyan háztartási gépeket nézhettünk meg a dél-koreai cég standján, amikkel egy újfajta, mesterséges intelligencia köré épülő életstílus alakítható ki.

Ahogy az a sajtótájékoztatón is elhangzott: a milleniumi korosztály lesz az, akik elsőként érezhetik a bőrükön, hogyan alakítja át az MI a mindennapokat és a háztartásokat, miután az okostelefonokból begyűrűzik a hűtőkbe, a sütőkbe és a tévékbe.

A dél-koreaiak által elképzelt okosított háztartás részei a Bixby hangasszisztens által vezérelt, korábban már bemutatott Family Hub okoshűtő, ami mellé megérkezik az okosított funkciókkal ellátott Dual Cook Flex sütő és a Quick Drive mosógép, ezekkel szeretnék a konyhát még fontosabb részévé tenni a lakásnak, ahol a háztartási gépek egyben személyi asszisztensek.

AHOL A KAJA, OTT A LAKÁS KÖZPONTJA

A legérdekesebbnek a Family Hub hűtőszekrényt találtuk, ami mint neve is sejteti, a család életének középpontja lehet (nem csak azért, mert itt található a kaja). A 21,5 hüvelykes kijelzővel felszerelt fridzsider egyszerre jegyzetfüzet, receptajánló, és kalendárium, ráadásul a többi csatlakoztatott eszköz is vezérelhető általa, beleértve a külsős eszközöket is. A hűtő még egy View Inside módot is kapott, aminek köszönhetően úgy nézhetjük meg a hűtő tartalmát a beépített kamerákkal, hogy ki sem kell nyitnunk.

És ez még nem minden, mert a hűtő azt is felajánlja, hogy megrendeli az élelmiszereket, amikből már kifogytunk. A Family Hub támogatja a Bixbyt és a hangfelismerést, és arra is képes, hogy hang alapján megkülönböztesse a család tagjait, akiknek külön profiljuk lehet.

A Dual Cook Flex sütő különlegessége, hogy egyszerre két ételt lehet benne sütni, mindegyiket eltérő hőfokon, eltérő ideig. A cég szerint erre valóban van igény, mert “az európai milleniálok sok időt töltenek otthon”, és egyre fontosabbak az otthoni falatozások.

A Cooking Guide funkció is a mai fiatalok nagy sütögetési vágyát elégíti ki azzal, hogy tanácsokat ad az étel elkészítéséhez a hozzávalók és a készülő fogás jellemzői alapján. A SmartThings appon keresztül pedig felhasználó akár a kapuból is elkezdheti előmelegíteni a sütőt, hogy ott benn már csak be kelljen tolni a pizzát.

Fotó: 24.hu / Dömös Zsuzsanna

A Quick Drive mosógép leginkább már a nagycsaládosok, vagy a nagyon elfoglalt fiatalok részére lehet öröm, mert a cég elmondása szerint a felére csökkentették az átlagos mosási időt úgy, hogy a tisztítás minősége nem gyengébb. Leírni is furcsa, de a mosógépet is mesterséges intelligencia, az AI Q-rator nevű rendszer hajtja, ami személyre szabott és intelligens mosási asszisztensként funkcionál az eszközben.

Attól sem kell félni, hogy egy lakótárssal együtt ugyanabban az időben mosna a felhasználó, mert még egy mosási tervező is került bele,

amivel a felhasználók a saját időbeosztásuknak megfelelően indíthatják el a programokat.

A dél-koreaiak több milliárd dollárt fektetnek abba, hogy az MI egyre több hardverbe, szoftverbe és szolgáltatásban megjelenjen, és olyan felhasználóközpontú mesterséges intelligenciát alkossanak és fejlesszenek, ami képes a folyamatos tanulásra és okos, hasznos, valamint személyre szabott módon teszi jobbá a felhasználók életét.

IFA 2018:

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.