Tech

Ezt a gépet biztos, hogy azonnal hazavinné

Kezdetét vette Európa legnagyobb kütyüs rendezvénye, ahol már az első nap egy olyan pofás hordozható gépre bukkantunk, amit legszívesebben már a helyszínen a hónunk alá csaptunk volna. Kipróbáltuk a vadiúj Asus Zenbook 13-at, ami nemcsak jól néz ki, de strapabíró, ráadásul egy egészen jópofa újdonsággal is felvértezték.

Augusztus 31-én veszi kezdetét Berlinben az IFA, Európa egyik legnagyobb kütyüexpója, ahol a legnagyobb techcégek sorra leplezik le a legújabb termékeiket, a mobiltelefonoktól kezdve a tévéken át a legkülönbözőbb háztartási eszközökig. A rendezvényre lényegében mindenki ellátogathat, de a gyártók rendszerint már a hivatalos megnyitó előtt bemutatják a sajtónak a frissen debütált portékáikat.

KISEBB MÉRET, NAGYOBB KÉPERNYŐ

A 24.hu idén is kilátogatott a német fővárosba, ahol elsőként az ASUS bemutatóján vettünk részt: a tajvani cég egyik újdonsága az ultrabook kategóriában versenyző ZenBook termékcsalád friss sorozata, aminek a tagjai 13 (UX333), 14 (UX433) és 15 (UX533) colos változatban kerülnek majd forgalomba.

ZenBook 13: Ezüst szürke és sötét kék színekben lesz kapható – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A kifejezetten könnyű és kompakt kivitelű gépek teljesítményére ezúttal sem lehet panasz, hiszen mindhárom modell elérhető nyolcadik generációs, négymagos Intel Core i7-8565U processzorral és 16 GB RAM-mal, míg videokártya terén a 13 és 14 colos változatok esetében egy NVIDIA GeForce MX150 várja a felhasználókat, a 15 colos verziónál pedig egy NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q került a burkolat alá.

A gépek ráadásul olyan NanoEdge képernyőt kaptak, aminél a kijelző mind a négy oldalán (így alul is) sikerült a lehető legkisebbre visszaszorítani a kávák méretét. Ennek hála a 13 colos ultrabook felső részének 95%-át, míg a 14 és 15 colos verziók esetében ugyanezen terület 92%-át már a képernyő foglalja el. És még így is sikerült megoldani, hogy a felső kávában maradjon hely egy 3D-s infravörös kamerának, ami még gyengébb fényviszonyok között is képes arcfelismeréssel feloldani a gépet.

Egészen lenyűgöző, hogy milyen mértékben sikerült visszaszorítani a kávák méretét – Fotó: Asus

SZÁMMISZTIKA

A méretét és kialakítást tekintve az új modellek a ZenBook termékcsalád eddigi legkisebb és legkompaktabb gépei, az anti-glare (nem becsillanó) képernyővel szerelt 13 és 14 colos változatok súlya alig haladja meg az egy kilogrammot, ráadásul ez a két gép kapott egy eddig sosem látott újdonságot is, az úgynevezett NumberPadet, ami a tapipadot ötvözi a numerikus billentyűzettel.

Nem feltétlenül forradalmi, de jópofa és praktikus újdonság – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Ez a megoldás ugyan nem olyan szofisztikált, mint a tajvani Computexen bemutatott ZenBook Pro ScreenPadje, de sokak számára így is hasznos lehet, hiszen a gép alsó részén található touchpad a jobb felső sarkában lévő apró gombot megérintve numerikus billentyűzetté válik (a számokat és műveleteket LED-világítás jeleníti meg), amit ugyanúgy használhatunk, mint a fizikai gombokkal rendelkező változatot a hagyományos klaviatúrákon. A speciális megoldás egyrészt nagyon menőn néz ki, ugyanakkor tényleg kifejezetten praktikus kiegészítés lehet azok számára, akik rengeteget dolgoznak számokkal.

BÍRJÁK A STRAPÁT

Ami a csatlakozókat illeti, mindhárom modellen találunk USB 3.1 Gen 2 Type-C, USB Type-A (10 Gbps), USB 2.0, HDMI és jack csatlakozót, illetve SD-kártya helyet, és hiába beszélünk egészen apró, viszont pofás gépekről, az új ZenBookok kifejezetten strapabíró gépek, hiszen megkapták a MIL-STD-810G katonai minősítést, ami annyit tesz, hogy elég jól bírják a kevésbé szerencsés külső behatásokat, a magas hősmérsékletet és páratartalmat is.

Galéria
Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A 15 colos változat ráadásul akár 4K-s (3820 x 2160 pixel) kijelzővel is beszerezhető lesz, a munkamániásoknak pedig az üzemidő miatt sem kell aggódni, hiszen a gyártó ígérete szerint a 13 és 14 colos modellek akár 14 óráig is bírják majd egyetlen töltéssel, míg a legnagyobb verzió akár 16 óráig is elketyeg egyhuzamban, ami azért elég figyelemre méltó teljesítmény. Hogy mindez Magyarországon mikor, és mennyiért lesz megvásárolható, arról viszont még nincsenek információink.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik