Forma-1

Hiába lázadtak a nagycsapatok, jönnek az új szabályok a Forma-1-ben

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) új szabályokkal próbálja izgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá tenni a Forma-1-et.

A FIA elnöke, Jean Todt azt mondta, a 2021-től életbe lép új szabályokat elfogadta a szövetség törvényhozó testülete, annak ellenére, hogy a három legerősebb istálló, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull erősen ágált a bevezetésük ellen.

A 2021-es idénytől megmarad az autó dinamikus külseje, de 18 colos kerekek kerülnek fel rá és masszívabb hátsó szárnyak. Az aerodinamikai változások mellett 25 kilóval megnövelték az autók minimális súlyát.

Fontos szempont, hogy több esélye legyen a nagy hármas mellett a többi csapatnak, mert a 2016-os idénynyitó Ausztrál Nagydíj a 240 dobogós helyből mindössze hat olyan volt, amelyet nem a Mercedes-, Ferrari- vagy Red Bull-pilóta foglalt el.

Ezt a célt szolgálja a költségvetési plafon bevezetése, amely csapatonként 175 millió dollár lesz a 2021-es szezontól, meglátjuk, sikerül-e ezáltal a kicsiknek közelebb jutnia az élmezőnyhöz.

A mostani idényből már csak három futam van hátra, hétvégén az Amerikai Nagydíj jön, a verseny magyar idő szerint vasárnap 20.10-kor kezdődik.

Kiemelt kép: https://twitter.com/F1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik