Foci

Látványosan játszott, de alattomos volt a MOL Vidi

Kele János
Kele János

2018. 12. 18. 11:30

Fehérvári rugdosódásba torkollott a kivételezett magyar fociklubok derbije, így hiába a kifejezetten magas színvonal és jó tempó, rossz maradt a szánk íze a lefújás után. A Vidi 2-1-re nyert, így nyílt maradt a harc a bajnoki címért. Inkább aludtunk a látottakra, mielőtt elemeztünk.
Korábban a témában:

A két csapat első őszi meccséhez – azt írtuk róla, ilyen meccsből kellene még száz (2-2) –,  hasonlóan a Vidi ezúttal is európai kupameccsről érkezett a párharcba, így papíron Marko Nikolicsnak kellett több kompromisszumot kötnie a kezdőcsapatok összeállításakor. Vélhetően nem függetlenül a csütörtökön a Chelsea-vel játszott éles meccstől (2-2) Fiolát, Husztit és Scepovicsot is a padon hagyta a szerb edző, ami persze taktikai változásokat indukált: a szezon nagy részében középpályásként játszó Nego visszahúzódott jobbhátvédbe (a helyét Pátkai Máté vette át), a nyáron több mint 2 millió euróért szerződtetett Armin Hodzic lett a center, a Maurizio Sarri által is dicsért Kovács István pedig az irányító.

A Fradinál valamivel kevesebb volt a varia, már csak azért is, mert a ferencvárosi keretet erősen megrostálták a sérülések. A csípőműtétje miatt hiányzó Botka Endrére (ő éppen a két csapat idei első meccsén, a bemelegítéskor sérült meg), a macedón Szpirovszkira és a szélső Moutarira sem számíthatott Szergej Rebrov edző, aki egy hete Bödét maga száműzte a csapattól. Az őszi rangadóhoz képest így csak annyi változott, hogy

  • Leandro ezúttal középhátvéd helyett labdaszerző középpályást játszott (a helyére Otigba került be)
  • Varga Roland és Bőle Lukács közül pedig ezúttal előbbi kapott bizalmat a jobboldalon.

Mivel a Vidi nyolcpontos hátrányt szedett össze a tabellán az őszi szezon eddigi meccsein a Ferencvároshoz képest, egyértelműen a fehérváriak játszottak győzelmi kényszerben. Ennek megfelelően már a meccs legelején magukhoz ragadták a kezdeményezést: Nego és Stopira, azaz mindkét szélső hátvéd nagyon magasra tolva játszott, amivel egyrészt sakkban tartották a ferencvárosi szélső bekkeket (Heistert és Lovrencsicset, illetve az utóbbi helyett sérülés miatt csereként nagyon korán beállni kényszerülő Cserniket), másrészt biztosították a Vidi labdabirtoklásának folyamatosságát is.

Székesfehérvár, 2018. december 16.
A fehérvári Berecz Zsombor (b4) és a ferencvárosi Sigér Dávid (j3) fejel a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott MOL Vidi FC - Ferencváros találkozón a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó stadionban 2018. december 16-án. Balról a ferencvárosi Davide Lanzafame (b) és Dibusz Dénes kapus. A MOL Vidi FC 2-1-re gyõzött.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

A Fradi labda nélkül jobbára 4-4-2-es harcállásban várta a fehérvári rohamokat, és a kontrákban bízott – nem alaptalanul. A Vidi felállása a magasra tolt szélső védőkkel, és a nagyon bátran, lendületesen előrefelé játszó Pátkai-Nikolov kettőssel erősen kiszolgáltatta magát a ferencvárosi ellentámadásoknak, igaz, Rebrov csapata a pontosan, gyorsan játszó Vidi-támadások miatt csak elvétve tudta átvenni a kezdeményezést. A hazaiak jól forgatták a játékot és egyértelműen irányították a meccset, ráerőltették akaratukat a fővárosiakra.

A Vidi fölénye kettős alapon nyugodott:

  • egyrészt, rengeteget forgatták a játékot: a két szélső hátvédjük folyamatosan megjátszható volt a vonalak mellett, Pátkai és Nikolov pedig rengetegszer váltott ki a szélre, miközben a befelé mozgó Milanov és Kovács betörtek az így kiürített területekbe a szélső és a középső zóna között (ez az úgynevezett halfspace, ennek a pályarészletnek az uralása dönti el általában a meccsek képét a modern futballban). Ilyen módon a mélyen ülő ferencvárosi védekezés nem tudott kompakt maradni: a védőknek rengeteget kellett mozogni, váltani, átvenni a zónájukba lendületből érkező ellenfél játékosokat, így a Vidi viszonylag könnyen jutott helyzetekig.
  • másrészt, Nikolics csapata tudatosan játszott rá az egyéni párharcokra is. Gyakran előforduló taktikai elem volt az első félidőben, hogy valamelyik középső védő (esetleg a melléjük gyakorta visszalépő Hadzic) felíveli a labdát a felfutó szélsőhátvédre, majd a párharc utáni visszacsorgóra vércseként harap rá a komplett fehérvári középpálya. Ennek kétféle szempontból is volt haszna a Vidi számára: egyfelől át tudták rugdosni a Fradi letámadását, másfelől kidomborították fizikai fölényüket a pálya közepén.

Utóbbi aztán sajnos vaskos túlkapásokat is eredményezett: a szabálykönyv rendelkezéseit szigorúan véve már az első félidőben három piros lapot kellett volna kiosszon Erdős József sporttárs a Vidi játékosainak, miután előbb Pátkai, majd Kovács (Lovrencsicset tette harcképtelenné), és Vinícius (ő a Fradi egyenlítő gólja közben Varga fejét rúgta le kevés híján) is bőven kimerítette a piros lapos szabálytalanság tényállásait.

Rebrov beszólt, mert nem tudja, mit szabad, mit nem Magyarországon
A Ferencváros ukrán edzője a Mol Vidi-Ferencváros 2-1) NBI-es bajnoki rangadó után bírózott egy sort.

A játékvezetői felfogás nem csak azért érintette hátrányosan a Fradit, mert a Vidi nem került emberhátrányba, sőt, zavartalanul játszhatta a saját, meglehetősen agresszív, nem ritkán a megfélemlítés tudatos eszközeit sem elvető játékát a meccsen, de azért is, mert a ferencvárosiak két kulcsemberüket is elveszítették sérülés miatt.

A Lovrencsics helyére csereként beálló Csernik például látványosan nehezen vette fel a meccs ritmusát, és sokáig esélye sem volt megállítani a szinte zavartalanul fel-le robogó Stopirát a Fradi jobboldalán. Varga Roland kiválása szintén érzékeny veszteség volt a vendégeknek, lévén a válogatott szélső és Lanzafame játékkapcsolata az egyik legveszélyesebb a ligában.

Minderre csak rátett egy lapáttal, hogy a Vidi letámadása rendszeresen el tudta szigetelni Leandrót és Sigér Dávidot, vagyis a ferencvárosi támadásépítések origóját jelentő kettőst a pálya közepén. A Fradi passzjátéka ennek következményeként látványosan dadogott: a fehérvári játékosok nem hagytak időt ténferegni a labdával, ezzel pedig sem a lassú Leandro, sem a nyomás alatt kifejezetten sebezhetőnek látszó Sigér nem nagyon tudott mit kezdeni.

Székesfehérvár, 2018. december 16.
A fehérvári kapus, Kovácsik Ádám (j) védi a ferencvárosi Varga Roland (j2) lövését a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott MOL Vidi FC - Ferencváros találkozón a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó stadionban 2018. december 16-án. Balról a fehérvári Stopira (b) és Juhász Roland.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

Az FTC passzjátéka pedig eredendően éppen arról szól, hogy kiprovokálja a letámadást az ellenfél részéről, hogy az így megnyíló folyosókat megjátszva, kevés húzásból jusson el az ellenfél kapuja elé. Ez vasárnap elsősorban azért nem működött, mert a Fradi csapatrészei egymástól kifejezetten messze hánykolódtak, a „Vidi tudatosan széthúzta a pályát”, így a zöld-fehérek között túl nagy volt a távolság – Sigérnek és Leandrónak pedig kevés ideje volt felfedezni a réseket a Vidi presszingjében. A két csapat labdás játékának hatásfoka közötti különbség javarészt abból fakadt, hogy míg a fehérváriaknál – elsősorban a két, nagyon agresszívan játszó szélsőhátvéd miatt – Hadzic lényegében zavartalanul forgathatott a középpályán, addig a Fradi labdás játékosainak nyakán mindig lógott valaki.

Bár a játék képe egyáltalán nem vált egyoldalúvá – a Fradi olykor kifejezetten pofás kontrákat vezetett, Petrjak gólja pedig egyenesen élményszámba ment – nagyobbrészt a Vidi akarata érvényesült a pályán. Feltűnő volt, hogy bár a fehérváriak csütörtökön nemzetközi kupameccset játszották, jobban bírták a saját maguk által diktált, darálásra, rengeteg párharcra kihegyezett tempót, mint a Fradi játékosai.

A mérkőzés összefoglalója:

A két csapat alapvetően nagyon hasonló futballt próbált játszani. Ez az FTC-nél komoly váltás Thomas Doll sótlan, naiv, unalmas labdatologatásra építő „taktikájához” képest.

Ám látványos volt, hogy a hosszabb ideje építkező, a nemzetközi porondon a rutin mellett érezhető önbizalmat szerző Vidi ebben egyelőre mennyivel előrébb tart a fővárosiaknál – akiknek talán a játékoskerete sem teljesen alkalmas még erre a stílusú játékra.

Ami viszont nagyon fontos: ez a fajta játék az, amely a magyar csapatok jelenlegi anyagi lehetőségeivel párosítva is a siker reményével kecsegtethet a nemzetközi porondon.

Nem véletlen, hogy a Vidi alapvetően második szándékból játszott, párharcokra alapozó, kompakt, szervezett csapatjátéka hosszú idő után az első, amellyel magyar csapat át tudta lépni a saját árnyékát Európában. Korábban a Fradi ezzel hiába próbálkozott (talán még több pénzből is, mint a Vidi), sosem sikerült neki, mert Doll elavult, az egyéni képességekre alapozó taktikája csak a hazai mezőnyben érvényesülhetett, a nemzetközi párharcokban már nem.

Az NB I most téli szünetre vonul, a csapatok február elején folytatják a versengést. A tabella élén a Ferencváros előnye öt pont a nemzetközi kötöttségét ledobó Vidi előtt (a fehérváriak ősszel tucatnyival több meccset játszottak, mint első számú riválisuk), és további négy a bronzérmes pozícióban telelő Debrecennel szemben.

OTP Bank Liga, NBI, 18. forduló, eredmény:

Mol Vidi FC–Ferencváros 2–1
Gól: Hodzic 27., M. Scsepovics 66., ill. Petrjak 34.

A bajnokság őszi szakaszának végeredménye:

1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.