Foci

Az NB1 nagy őszi tesztje 1.: a legjobb 6 támadójátékos

Simon Attila (simon attila, )
Simon Attila (simon attila, )

A jó támadót a góljai minősítik – szól az egyszerű, de egyértelmű meghatározás. És valóban, az eredményesség az első. Ha egy támadó 90 percen keresztül nem csinál semmit, majd a hosszabításban eldönti a meccset, mindenki őt ünnepli. De azért kicsit összetettebb ez a téma. Megkíséreljük objektív mutatók mentén eldönteni, ki az idei NB1 ősz TOP6 legerősebb támadójátékosa.

A jó támadót a góljainak, kulcsfontosságú vagy gólpasszainak számán túl minősíti még a rálőtt, passzolt, ívelt labdák megtartásának, azok  pontos megjátszásának, a fejpárbajok megnyerésének mutatói is. De a támadó-védő párbajok, azaz az egy-egy elleni szituációk megnyerésének vagy a sikeres cselek mennyisége százalékos számának is nagy a jelentősége, mivel azzal tud egy csapat létszámfölényes helyzetet kialakítani.

Ide számíthatjuk a támadó ellen elkövetett szabálytalanságok számát is, hiszen akit sokat “faragnak”, azt nyilván nehezebben tudják szabályos eszközökkel megállítani – hogy csak a leglényegesebbeket emeljük ki.


Simon Attila ősszel gyakran ünnepelt
Forrás: facebook.com

Csatárok:

Az igazi lesipuskások közt szembetűnő a Simon Attila (Paks 13 gól/1 gólpassz)–Nemenja Nikolics (Videoton, 12/4) duó dominanciája. Az összes kapura lövéseik száma is azt jelzi, kellő agilitással, folyamatosan rettegésben tartva a védőket a leshatáron futballoztak az ősszel, a pontosságuk pedig a góllövőlista első, illetve második helyében realizálódott.

A klasszikus csatárokat viszont ki kell szolgálni, a támadó középpálya és a megfelelő szélsőjáték nélkül fabatkát sem érnének – ezt támasztja alá, hogy fent nevezett gólvágók egyike sem szerepel a támadó párbajok TOP20-as listáján.

Simon és Nikolics értéke nem a labdák megtartásában és annak előkészítésében, sokkal inkább a 16-oson belüli, a kapu előtti szituációk gyors lereagálásában keresendő. Ők inkább jókor vannak jó helyen, remekül érkeznek a kapu elé és relatív biztosan használják ki helyzeteiket.

Radó András (Szombathely, 10/4) némiképp más értékeket csillogtató csatár. Ő tán kicsit szabadabban játszik, a Haladás alapvetően kontrajátéka miatt nagyobb a terület előtte, ezért gyakran a saját térfélére visszalépve és/vagy valamelyik szélről tör kapura. Olyan sebességgel mozog, ami magyar pályákon ritkaságszámba megy, így nem is lehet azon csodálkozni, hogy toronymagasan vezeti az ellene elkövetett szabálytalanságok listáját (55) és a kiharcolt büntetők számában (4) is éllovas.

Támadó középpályások:

A kiszolgáló személyzet élére a Kanta József (MTK), Böde Dániel (FTC), Szakály Péter (Debrecen), hármast emeli a statisztika. Ők gólszerzésben, gólpasszban és legtöbb támadó specifikus listán élen vagy élmezőnyben vannak.


Alig látszik ki a tömegből –  legkissebbet, Radó Andrást búbolják csapattársai
Fotó: MTI

Talán  Böde szorul némi magyarázatra, hiszen őt többnyire klasszikus erőcsatárként, ékként küldte pályára Ricardo Moniz, viszont a ferencvárosi a támadó sorból oly gyakran lépett vissza a labdáért a középpályás sorba, hogy itt találják meg társai kimagaslóan magas számban passzaikkal, ergo kimagasló számú párbajt is vív (429/181 – ezzel ranglistavezető), készít le labdát és érkezik második hullámban a kapu elé. Böde minden TOP-listán szerepel. A kapura lövések számában is ranglista első, a kulcspasszokban 2., a fejpárbajokban 3., a kanadai listán 6. – csak, hogy a legelőkelőbb helyezéseit citáljuk elő.

Kanta három (!!) listát is vezet, emellett minden rangsorban előkelő helyen van – csak a fejpárbajok TOP20-as listájáról maradt le, termeténél fogva érthető okokból.

Szakály helye sem lehet számunkra kérdéses. A többnyire bal szélről érkező támadójátékos gól- és gólpasszerős, kezdeményező, második az ellene elkövetett szabálytalanságok listáján. Szakály a kulcspasszokban (3.) is erős, Ő klasszikus szélső, aki a védekezésből is kiveszi a részét (14. a labda visszaszerzésben, 79/36).

A ferencvárosi Julian Jenner ugyan két listát is vezet, viszont játékát gyakrabban érezzük öncélúnak, mint a csapat szempontjából értékesnek. Előszeretettel cselez (ezt a listát vezeti), viszont csak 40 százalékos a mutatója, ami a TOP20-as listán a legrosszabb hatékonyságot mutatja. Rengeteget próbálkozik kezdeményező passzal is az ellenfél térfelén, (ebben is vezet), viszont itt csak 39 százalékos a sikerességi mutatója, ami szintén hagy némi kívánnivalót maga után.

A sport24 a TOP6 magyar támadó címet 2013 őszén a Radó, Böde, Kanta, Szakály, Simon, Nikolics hatosfogatnak adja.

Az elemzés kiindulópontja:

A modern futballban a csapatok 35-40 méteres sávban egységként támadnak és védekeznek. Megszűnni látszik a poszthoz kötött csak védő, csak középpályás, csak csatár szerepkör.

Csapatszinten egyszerre kell (kellene) mindenkinek támadnia és védekeznie, így inkább támadásban vagy inkább védekezésben erős játékosokat tartanak számon, kevés az 50-50 százalékos labdarúgó.

A sport24 ezért az mlsz.hu/meccscenter alatt található Instat Football statisztikái alapján nem klasszikus értelemben vett csatár, középpályás védő kategóriába, hanem két részre, inkább támadó feladatokat ellátó és inkább védekező feladatokat ellátó játékosokra bontotta elemzését.

Csak olyan játékosokat vettünk számításba, akik legalább 1000 percet töltöttek pályán, hiszen a 46 meccsnyit játszók mutatói adott esetben torz képet adhatnak.
Ezt tekintjük elemzésünk origójának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik