Foci

Sousa: nem mindig a jobb csapat jut tovább

A Videoton portugál szakembere elégedett volt játékosaival a Sturm ellen megnyert, de kiesést eredményező BL-selejtezőt követően.

Legutóbb 2008-ban fordult elő az, hogy a magyar bajnok egyetlen párharcot sem nyert a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében. Akkor az MTK kettős vereséggel, 7-0-ás összesítéssel maradt alul a török Fenerbahcéval szemben.

Most is ez történt, mert ahogyan arról élő, szöveges tudósításunkban beszámoltunk, a Videoton 3-2 arányban legyőzte a Sturm Grazot a Sóstói-stadionban, ám 3-4-es összesítéssel kiesett a nemzetközi porondról.

A magyar csapat kifejezetten jól játszott az első félidőben, háromszor is megszerezte a vezetést, de a Graz kétszer is egyenlített, bántóan gyorsan. Az első 45 perc nemzetközi szinten is nagyszerű játékot hozott, egyedül a magyar csapat védelmének bosszantó hibáit jegyezhettük fel a negatív tényezőket felsoroló képzeletbeli rubrikában.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a macedón Stravrev játékvezető a 25. percben egy nyilvánvaló 11-est nem adott meg a magyar együttesnek, miután egy osztrák védő kezére pattant a labda a tizenhatoson belül.

Íme, a találkozó első félidejének összefoglalója az öt góllal:

A második játékrészben tovább hajtott a Videoton, a Graz csak a védekezéssel törődött, és bár a Videoton játszotta a látványosabb, szebb focit a párharc során, búcsúzni kényszerül védelmének gyengesége miatt.

A kiesés ellenére a fehérvári közönség állva tapsolta a hazai játékosokat a mérkőzést követően.

Éjszakába nyúlt a mérkőzést követő sajtóértekezlet. A futball abszurditásának ékes bizonyítékaként a továbbjutó osztrák csapat edzője, Franco Foda tűnt dühösebbnek, elégedetlenebbnek, míg a szezon – a Videoton számára – legfontosabb párharcát elbukó Paulo Sousa mondókájában ezek a szavak bukkantak fel legsűrűbben: elégedettség, büszkeség.

Franco Foda kezdetben csak egyszavas mondatokkal reagált az osztrák sajtófőnök felvetéseire: „Nem vagyok elégedett, sőt, dühös vagyok. Majd holnap elmondom a csapatnak, miért nem vagyok elégedett. Nem akarok értékelni, mi most a Mattersburggal, a következő bajnoki ellenfelünkkel foglalkozunk. Hogy Szabics Imrét a szünetben miért cseréltem le? Combproblémái miatt. A szünetben történt cserékről annyit, hogy utána erősebbek és stabilabbak lettünk a második félidőben. Hogy mit látok pozitívan, a gólokon kívül?

Ha a csapat otthon 2-0-ra győz, és idegenben is rúg kettőt, akkor az edzőnek rendszerint hátra kell dőlnie – de most nem így volt. Nem valósítottuk meg azt, amit gyakoroltunk, az oldalról bejövő labdákat nem tudtuk blokkolni. Középhátvédben szeretnénk erősíteni, jó lenne ehhez zöld utat kapni, papíron még van erre lehetőségünk.”

Fodának szemére vetették az osztrák újságírók, hogy miért nem engedte nyilatkozni játékosait a mérkőzés után.

„Nem tiltottam meg kifejezetten a nyilatkozatot, de örülök, ha keveset beszéltek egy ilyen meccs után. Az első félidő teljesítményére nem nagyon lehetünk büszkék, különösen nem a védekezésre. Már az első meccs előtt mondtam, hogy nehéz párharc lesz, erős csapat a Videoton, sok kiváló képességű játékossal. Persze abban, hogy a Videoton ilyen jól játszott ma este, mi is ludasak vagyunk – nem voltunk elég agresszívek az első félidőben.

2-0 után otthon már sokan biztosra vették a továbbjutást, én azonban tudtam, nehéz lesz a visszavágó. Az is volt. A foci veszélyes játék, itt pillanatonként lehet gólokat rúgni és kapni. Nem lepett meg a Videoton. Két meccs összevetésében a grazi találkozó nagyon kiegyensúlyozott volt, ma a Videoton, főleg az első félidőben, jobb volt, viszont az első 45 percben felemésztette erőtartalékait, s így a második félidőben stabilizálni tudtuk a játékunkat. Sok játékosom egyéni teljesítményével elégedetlen voltam, ezért beszéltem sokat a partvonal mellől.”

A drukkereken semmi sem múlt:


Paulo Sousa csak 23 óra 8 perckor érkezett meg a sajtószobába, háromnegyed órával a meccs lefújása után – már azt hittük, el is kerüli a találkozást az újságírókkal…

„Hosszasan beszélgettem a játékosaimmal az öltözőben, igyekeztem motiválni őket a szezon hátra lévő feladataira” – kezdte a portugál szakember.

– Mit szól a mérkőzéshez?

– Elégedett vagyok a játékosokkal, most is tiszteletet érdemeltünk ki és kaptunk az ellenfelünktől. Büszke vagyok minden egyes labdarúgómra, nagyjából azt kaptam tőlük, amit vártam. Ha így fejlődünk tovább, akkor nem lesz baj. Ne feledjék, öt hete dolgozom a csapattal, s büszke lehetek arra, amit e röpke idő alatt elértünk. Mi voltunk a jobb csapat a két meccs alapján, megérdemeltük volna a továbbjutást, de nem mi jutottunk tovább, a futball ilyen. Gratulálok a Sturmnak, érjék el céljaikat – nyilván gazdaságilag is fontos egy ilyen továbbjutás.

– Tudjuk, hogy van egy hároméves terv, ennek az elején járunk… A spanyolok milyen erősítést jelentenek? A két legjobb játékost, Sándor Györgyöt és Elek Ákost miért cserélte le?

– Az első lépés a csapatépítés, a jó futball elsajátítása. Ez volt az első lépcső, nem a Szuperkupa-győzelem. A csapatok nem kettő, hanem tizenegy játékosból állnak, sőt, az egész keretből, ezért nem akarok kitérni a két spanyol szélsőhátvéd, Brachi és Héctor értékelésére. Elfogadom a kritikát, de nem értek vele egyet. Meccsről meccsre javulunk. A mai meccsel minden elemében elégedett voltam. (Sousa az Elekre és Sándorra vonatkozó megjegyzést válasz nélkül hagyta – a szerk.)

– Jön a Paks, az ezüstérmes, a Videoton számára első bajnoki fordulóban. Mi lesz?

– Biztos vagyok benne, hogy a csapat összehasonlíthatatlanul erősebb lesz a szezon végén, mint volt a szezon elején. A játékosok egyéni képességeit javítva haladunk előre, ezért nem tartok a bajnoki meneteléstől sem.

Természetesen a játékosokkal is szerettünk volna beszélgetni a vegyes zónában, de mire befejeződtek edzői interjúk, csak Rie Jokojama, a csapat Tokióból iderepült japán szurkolója toporgott a székház előtt:

„Paulo Sousára várok, megbeszéltük, hogy találkozunk a meccs után. Örülök, hogy láttam a csapatot, nem sajnálom azt a háromezer eurót, amit az utazásra elköltöttem. Tokióból tizenkét órás repülőúttal jutottam el Frankfurtig, onnan meg Budapestre. Ha tehetném, minden meccsükre eljönnék!” – mondta a mosolygós, szívesen beszélgető hölgy.

Szabics Imre, a Sturm Graz magyar válogatott csatára megdicsérte a magyar együttest: “Jól játszott a Videoton, a továbbjutás az első meccsen dőlt el. Csak az számít, hogy mi kerültünk a következő körbe, másnap már senkit nem fog érdekelni hogy játszottunk”.

Eredmény – Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló
Videoton FC-Sturm Graz 3-2 (3-2)
Székesfehérvár, 8400 néző, v.: Stavrev (macedón)
Videoton: Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth G., Hector – Gosztonyi (Walter, 79.), Mitrovic, Elek (Polonkai, 65.), Sándor Gy. (Nikolics, 75.), Nagy D. – Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa
Sturm Graz: Gratzei – Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher (Popkhadze, a szünetben) – Koch, Hölzl, Wolf (Ehrenreich, 83.), Weber – Muratovic, Szabics (Kienast, a szünetben). Vezetőedző: Franco Foda
gólszerzők: Elek (27.), Sándor Gy. (32.), Lipták (45+1.), illetve Hölzl (28.), Feldhofer (39.)
sárga lap: Alves (30.), Lipták (57.), illetve Wolf (35.), Pürcher (45+1.), Gratzei (71.), Standfest (75.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik