Sport

Leblokkolt a második félidőben, bronzéremért játszhat a Veszprém a BL-ben

Roberto Pfeil / afp
Roberto Pfeil / afp

A magyar bajnoki ezüstérmes Veszprém ugyan az első félidőt követően 18-16-ra vezetett, a fordulás után azonban volt egy olyan hullámvölgye, amit a lengyel Kielce kihasznált és végül 37-35-re megnyerte a Bajnokok Ligája-elődöntőt. A veszprémieknek így továbbra is várniuk kell az első BL-sikerükre. A bronzmeccsen majd a Kiel-Barcelona párharc vesztese lesz az ellenfél.

2020-ban üres lelátók előtt rendezték a Final Fourt, tavaly pedig limitált nézőszámmal, úgyhogy két év után most volt ismét a megszokott hangulat Kölnben.

Omar Yahia góljaival indult az első elődöntő, és ugyan fordítani tudott a meccs elején a Kielce, egy gólnál jobban nem tudott ellépni. 5-5 után a Veszprém ragadta magához a kezdeményezést, megbüntette az ellenfél összes hibáját, így volt, hogy három góllal is vezetett, majd 18-16-tal zárta az első félidőt.

Egy parádés gól a Kielcétől:

A második játékrész elején hamar kiegyenlített a Kielce, onnantól kezdve pedig sokáig fej fej mellett haladt a két csapat. 20-19-nél vezetett utoljára a Veszprém, onnantól kezdve viszont egy 6-1-es rohanást mutatott be a lengyel rivális, ráadásul Blagotinseket kiállították közben. A 42. percben, 25-21-es hátrányban kért időt Momir Ilic, ami után sikerült faragni ugyan a hátrányból, de a Kielce hamar rendezte a sorokat. A második félidőben összességében minden bejött a Kielcének, miközben Veszprém oldaláról semmilyen működőképes válaszreakció nem érkezett, mert hiába dobott gólt a magyar bajnoki ezüstérmes, szinte egyből kapitulált hátul. Miközben olyan hibák is voltak, mint rossz csere miatti két perc…

Még mindezek ellenére is sikerült feljönni két gólra, Maqueda azonban kapott egy véleményes kiállítást, ami után Kulesh gólt dobott. Az utolsó tíz percet Andreas Nilsson indította el, ám a játékvezetői ítéletek a későbbiekben elsősorban a Veszprémet sújtották. Így is kétgólos hátrányról indult az utolsó két perc, de a mezőny legeredményesebb játékosa, Moryto a nyolcadik találatával lezárta a meccset, a Kielce végül 37-35-re nyert és döntőbe jutott.

A Veszprém úgy kapott 21 gólt a második félidőben, hogy a kapusai mindössze három védést mutattak be. Rodrigo Corrales 30 százalékos hatékonysággal zárt (43 lövés, 13 védés), Vladimir Cuparának viszont nem sikerült egyet sem kivédenie a kapujára tartó hat próbálkozásból. Pedig a túloldalon a két kapus összesített hatékonysága 24 százalék volt.

A Veszprémnek bőven van kellemetlen ellenfele a Kielcével szemben, a legfájóbb az, amikor a 2016-os BL-döntő 46. percében még 28-19-re vezetett, azután azonban sorozatban kilenc gólt dobtak a lengyelek, és az 57. percben egyenlítettek. Mivel a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem született döntés, hétméteres-párbaj következett, amit a Kielce nyert meg. Azóta már többször játszottak egymással, váltakozó sikerrel, a 2019-es kölni elődöntőben például a veszprémiek győztek 33-30-ra. A mostani szezonban házigazdaként a Kielce szeptemberben 32-29-re, a Veszprém márciusban 35-33-ra nyert.

Bajnokok Ligája, elődöntő

Köln, 20 600 néző, v.: Hansen, Madsen (dánok)

 

Lomza Vive Kielce (lengyel)-Telekom Veszprém 37-35 (16-18)

gólszerzők: Moryto 8, Karacic 5, Kules, A. Dujshebaev, Tournat 4-4, D. Dujshebaev 3, Vujovic, Sicko, Karalek, Nahi 2-2, Thrastarson 1, illetve Lauge 8, Strlek 7, Nenadic, Marguc 6-6, Jahja 4, Mahé, Blagotinsek, Nilsson, Maqueda 1-1

 

lövések/gólok: 57/37, illetve 50/35
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 5/4
kiállítások: 10, illetve 16 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik