Közélet

Vádat emeltek Biszku Béla ellen

biszku béla (biszku béla)
biszku béla (biszku béla)

Az egykori politkusnak háborús bűntett és más bűncselekmény miatt kell hamarosan bíróság előtt felelnie.

A vádiratot szerdán nyújtotta be a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Fővárosi Törvényszékhez – közölte Ibolya Tibor, megbízott fővárosi főügyész. A volt belügyminiszter tavaly szeptemberben került őrizetbe, először lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben, később azonban házi őrizetbe helyezték, végül ebben a hónapban ismét enyhítették a kényszerintézkedést.  A nyomozást többször meghosszabbították.

Biszku Béla ellen egyébként jobbikos képviselők tettek feljelentést a 2011-ben elfogadott emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján. A nyomozást többször meghosszabbították.

“Elásta” a bizonyítékokat

A vádirat szerint az 1956-os szabadságharc leverése után Biszku Béla szavazati és döntési joggal felruházott tagja volt az 1956 november elején megalakult Magyar Szocialista Munkáspárt (továbbiakban MSZMP) központi, irányító és döntéshozó testületének – és ezáltal a legszűkebb pártvezetésnek – az Ideiglenes Intéző Bizottságnak.

A tényleges hatalmat gyakorló, a pártállami rendszerben az állampárt szerepét betöltő MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága létrehozta az úgynevezett. „karhatalmat” – mint fegyveres alakulatot – hogy a forradalom és szabadságharc leverése után részben rendfenntartó, részben a megtorlásban közreműködő és a polgári lakosság ellen fellépő szervezet legyen. Az Ideiglenes Intéző Bizottság közvetlenül irányította a karhatalom vezető testületét, a Katonai Tanácsot, feladatokat, célokat határozott meg, melyet a karhatalmi erők végrehajtottak.

Ennek eredményeként a karhatalmi alakulatok sortűzzel lőttek a polgárokra, többtucatnyi tüntetőt lőttek le, nők és gyerekek is meghaltak, „ellenforradalmár-gyanús embereket – három MTA-s kutatót – hurcoltak el és vertek össze. Mindez 1956 decembere és 1957 máriusa között történt. Biszkunak a vád szerint a bűncselekményről szóló hivatalos jelentést bemutatták, azonban ő nem tett semmit, sőt az erről szóló dokumentumokat “elásatta” az irattárban.

Nem bánt meg semmit

Biszku Bélát, ha bűnösnek találják, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik. Az egykori belügyminiszer többször hangoztatta: az ’56 után történtekkel kapcsolatban nem bánt meg semmit, így nincs is mért bocsánatot kérnie.

Mi is volt ez a “karhatalom”?

1956. november 4-et tartjuk a forradalom végének, de a valóságban a hónap végéig még volt fegyveres ellenállás, illetve különböző tiltakozó akciók. A forradalom alatt kialakult önigazgatási-érdekvédelmi szervezetek, a munkahelyi munkástanácsok és azok nagyobb területi képviseletei még tárgyaltak Kádárral, de nem tudtak egyezségre jutni. Így Kádár az erő nyelvén kezdett el beszélni, hisz a szovjet csapatokra támaszkodhatott. Megindult a fegyveres karhatalom szervezése, mely decemberben került bevethető állapotba – ez a Kádárhoz minden tekintetben hű fegyveres csapatokat jelentett. Kádár december 6-ra vörös zászlós tüntetést szervezett, hogy népszerűségét demonstrálja, de ez ellen ellentüntetés alakult ki. A Nyugati pályaudvarnál attrocitásra is sor került, a karhatalom lőtt: 5 fő halt meg, 20–an megsebesültek. Ezután döntött Kádár az erőszak mellett, így decemberben vidéken is a tüntetők közé lőttek a karhatalmisták. A november 4. utáni sortüzek 80 halálos, civil áldozatot szedtek. (forrás: rubicon.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik