Mobil

Szexizmussal vádolják az Apple-t

A legújabb iPhone modellek szép nagyra sikeredtek, ez pedig egyre kevesebb nőnek tetszik: nehezebben tudják ugyanis a kezükben tartani a telefonokat, ráadásul a zsebükben sem férnek el a kütyük rendesen. Sokan szexizmussal vádolják ezért az Apple-t, mondván, hogy a méretnövekedéssel csak a férfiaknak kedveznek.

Valószínűleg nem direkt van ez így, de kétségkívül igaz: az új, egyre nagyobb iPhone-ok lassan már tényleg el sem férnek egy női kézben, nemhogy az apró nadrágzsebekben, ezért pedig egyre többen fejezik ki felháborodásukat. Legutóbb például egy szociológiaprofesszor, Zeynep Tufekci fakadt ki Twitteren azért, mert a legújabb iPhone-ok akkorák, hogy már képtelenség őket nőként kényelmesen tartani.


A probléma kétségkívül valódi, és egyre több nő fejezi ki nemtetszését az ügyben. A legújabb Apple telefonok 5,8 hüvelykes, 6,5 hüvelykes és 6,1 hüvelykes kijelzőkkel érkeznek, ami egy átlagos női kéznek tényleg nagyobb méret a kellemesnél. “A kisebb kezű nők, amilyen én is vagyok, folyton veszélyben vannak, hogy kicsúszik a telefon a kezükből” – írja Tufekci a tweetjében. De Caroline Criado Perez brit újságírónő is azért panaszkodik, mert

folyton fájt a keze a nagy telefontól, a fájdalom pedig elmúlt, amikor kisebbre váltott.

Kétségtelen, hogy az Apple nem sok lehetőséget kínál azoknak a nőknek, akik márkahűek akarnak lenni, a kisebb iPhone SE-ről például most jelentette be, hogy leállítja a gyártását – így most már tényleg nem marad a palettán olyan telefon, amit a nők is kényelmesen használhatnak. Lényegtelen problémának tűnhet, de kicsit más megvilágításba helyezi a dolgot, ha belegondolunk, hogy egy több mint félmilliós kütyü eshet ki a nők kezéből csak azért, mert nagyobb tenyérre tervezik. Egy férfi keze átlagosan két és fél centivel nagyobb, így tényleg szembetűnő különbségekről beszélhetünk.

Túl nagy a női kézhez az új iPhone – fotó: AFP

Azt pedig szintén érdemes megjegyezni, hogy a női zsebekben sem férnek el ezek a telefonok, ami megint azt kockáztatja, hogy ripityára törjék őket: egy 2018 augusztusi kutatás kimutatta, hogy a női farmerek 80 százalékának zsebébe nem fér bele egy iPhone X, aminek a kijelzője 5,8 hüvelykes.

Szóval, lehet, hogy elsőre komolytalannak tűnik a felvetés, de tényleg logikus lenne, ha a gyártók gondolnának a kisebb női kezekre is, és nem csak a férfiakra gyártanák a telefonjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik