Kultúra

Csányi Sándor az SZFE-ről: Semmiféle ideológiai képzés nem volt

Csányi Sándor a Facebokon közzétett videójában reagált a Színház-és Filmművészeti Egyetem körüli, hetek óta tartó botrányra.

Nem foglalkozom politikával. Nem érdekel, nem értek hozzá, nincs is kedvem az egészhez, nem is csináltam ilyet és remélem, hogy ezután sem fogok. Csak most már annyi minden érinti a mi szakmánkat, ami át van hatva ugyan politikával, de nem egy az egyben politika, hanem rengeteg szakmai kérdés is felmerül

– mondta a videóban a színész.

Hozzátette, szerinte semmiféle ideológiai képzés nem folyt az egyetemen, amikor odajárt, soha nem is beszéltek politikáról,

ha őszinte akarok lenni, én azt sem tudtam, ki van kormányon.

Esztergályos Cecília az SZFE-ügyről: Én összetenném a két kezem, hogy nem diktatúrában élünk
Ismert színészeket kérdeztünk, mi a véleményük a Színművészeti körüli botrányról. Esztergályos Cecília és Trill Zsolt válasza.

Csányi – aki a fenti cikkünkben még nem akart nyilatkozni az ügyben, azzal az indokkal, hogy nem foglalkozik politikával – szerint az igaz, hogy egy szűk baráti kör vezeti az intézményt, így is van évek óta, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Székely Gábor és Máté Gábor. Ők a meghatározó elemei. Csányi szerint mindenféle összeesküvéselmélet született ezzel kapcsolatban, amit nem tud megcáfolni, viszont szerinte a szakértelem miatt vezetik a fent említett személyek az egyetemet hosszabb ideje. Emellett olyan szenvedéllyel tanítanak, amit máshogy nem is lehetne a színész szerint.

Példaként említi azt az esetet, amikor harmadikos korában éjszaka próbálták egy Csehov-darab egyik felvonását és behívták Székely Gábort, hogy megnézze. Székely éjszaka fél 2-kor azt mondta, próbálják végig újra, mert most friss bennük az indulat és az érzelem.

Ezt nem lehet máshogy csinálni, csak ilyen fajta szenvedéllyel. Ezért van, hogy a színészek sorra kiállnak a rendezők és a tanárok mellett, mert ezek az emberek életüket és vérüket adták ezért az egyetemért

– fogalmazott.

Csányi beszélt még a diákok tilatkozásáról, mely szerinte lenyűgöző, intlligens és visszafogott.

Nem esnek bele ebbe a szabadságharcos közhelybe, hogy üvöltök és ha velem üvöltenek, akkor visszaüvöltök. Csodálatos látni, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni. És én azt gondolom, hogy ez az útja annak, hogy valahogy ezt a harcot meg lehessen nyerni. A legjobb az lenne, ha valamiféle kompromisszum születni. Tudom, hogy erre nagyon kevés az esély és nem közelednek az álláspontok, de mégiscsak az lenne jó, ha meg tudna a két fél állapodni és elkezdődhetne végre az oktatás.

Néhány gondolat az SZFE-ről

Néhány gondolat az SZFE-ről

Közzétette: Csányi Sándor hivatalos – 2020. szeptember 9., szerda

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik