Kultúra

Vitray Tamás: Hát ennyi volt… Csak?!

vitray (vitray)
vitray (vitray)
Kossuth-díjas elemzés a most zárult focivébé egészéről.

Az Élet és Irodalomban írása címét Vitray Tamás annak kettős értelmével magyarázza: hiszen bírálatnak, hiányérzetnek egyaránt lehet értelmezni. Majdnem minden meccset látott, néhányat unt és  elkapcsolt, mert tapasztalatból tudta, többre nem számíthat.  Írásában most sem ígéri egy-egy meccs szakmai értékelést, hiszen nem teoretikusa a focinak.

Ugyanakkor emlékeztet arra, hogy nem is olyan régen, ez végtelenül egyszerű játék volt, jóval nagyobb szerepet játszott a tehetség, a labdaérzék, a gyors gondolkodás, a szellemes megoldás. 1966-ból, amikor először közvetített világbajnokságról, még szép számmal tud felidézni ötletes, bravúros megoldásokat.

Attól kezdve pedig négyévente egyre kevesebbet.

Előtérbe került a fizikum, az állóképesség, a gyorsaság.

A játék egyre gyorsabb lett, és hatalmasan megnőtt a fizikai erő szerepe.

Leáldozott a „labdazsonglőröknek”, a „pengéseknek”, mert mire átcselezték magukat egy ellenfélen, már gyorsan ott volt a másik, a harmadik.

Az pedig, ha másként nem ment, felrúgta. Vagy lerántotta. Vagy visszahúzta.

Utána ő is összerogyott, a játékvezetők pedig már egyre kevésbé ismerték ki magukat, mi hiteles, mi a színjáték.

A „barcás” foci felemelkedéséről

Az „egy az egyben” játéknál megnyugtatóbbá vált a birtoklása a labdának. Vitray így  így képzeli a rövidpasszos játék elterjedését. Magas fokú képzettség, villámgyors gondolkodás és rengeteg gyakorlás kell ehhez a biztonsági játékhoz, amellyel a Barcelona feljutott a legmagasabb csúcsokra. Ez a játékstílus Vitray Tamást

– ki lehet nevetni – örökösen a csapatok cserejátékosainak szünet alatti cicázására emlékeztetett.

A szabálytalanság szinte okafogyott lett, hisz mire odaért az ellenfél, már másnál volt a labda, ezért úszta meg sokszor Iniesta, Messi.

A 11-eseknél már nincs jobb csapat

Ezt az eszközt kevés csapat alkalmazza, mert jött a kontrákra alapozó, a saját térfelet teljes létszámban védő játékmodor, amikor

a játékos már nem védő, szervező vagy támadó, hanem szükség szerint mindegyik. Ahogy a helyzet kívánja…

Így hiába közelít az ellenfél apró átadásokkal, egy ponton túl már áthatolhatatlan a „tömeg”, egy gyengébb képességű csapat is gól nékül kihúzhatja, akár a hosszabbítást is.

Aztán jöhetnek a 11-esek, amikor már nincs jobb csapat, csak szerencsésebb kapus, pechesebb játékos.

Vitray régóta azt vallja, hogy a tízen védekeznek, tízen támadnak játék a gólok rovására megy. A vébé 64 mérkőzésén a 169 gól is ezt igazolta.

A legek (magánvélemények)

Volt sok izgalmas, drámai mérkőzés volt, a legjobbnak ő a belga–japán meccset tartja. A világbajnokság felfedezettje Kylian Mbappé, a hőse Luka Modric volt, neki adná az „Év Játékosa” címet is. Vitray Tamás a legnagyobb szégyennek azt tartja, hogy

öt videóbíró nyerte meg a világbajnokságot a franciáknak.

Elismeri, alighanem enélkül is megnyerték volna, övék volt a legjobb csapat, de az gyalázat volt, hogy a szerencsétlenül használt találmánnyal belegázoltak a hősiesen és éppen jobban is játszó horvátokba.

A horvátok bizonyították: lehet méltósággal is veszíteni
Vb döntő előtti és utáni videó Zágrábból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik