Kultúra

Antiszemitizmussal vádolják az izraeli koncertjét lemondó énekesnőt

Méghozzá egy egész oldalas hirdetésben a Washington Postban. A szöveget jegyző rabbi Lorde-ot és egész Új-Zélandot Izrael-ellenesnek nevezte.

A 21 éves új-zélandi énekesnő, Lorde nemzedéke egyik legnagyobb popsztárja világszerte, és ő nemrég úgy döntött, hogy lemondja az idén júniusra tervezett tel-avivi koncertjét. Az énekesnő a palesztin területek megszállása és az ott elkövetett jogsértések ellen tiltakozó, Izrael-ellenes szervezet, a BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) nyomására döntött így, mire válaszul az egyik legmegosztóbb amerikai rabbi, Shmuley Boteach hirdetést helyezett el a Washington Postban.

A hirdetés szerint Lorde “egy globális antiszemita bojkotthoz” csatlakozott, és azt is a fejére olvasta az énekesnőnek, hogy az oroszországi koncertjét nem mondta le, pedig Putyin nyíltan támogatja az Aszad-rezsimet Szíriában. A szöveg szerint Lorde döntése annak a jele, hogy Új-Zélandban növekszik az Izrael-ellenesség, akárcsak az, hogy az ország (126 másik állammal együtt) megszavazta az ENSZ-határozatot, mely felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a határozatát, melyben elismerte Izrael fővárosaként Jeruzsálemet.

Shmuley Boteach sokak által egy jobboldali provokatőrnek tartott rabbi, aki korábban a Breitbart-alapító Steve Bannont is megvédte az antiszemitizmus vádjától, amikor Trump elnök kinevezte tanácsadónak. Lorde egyébként illusztris társaságba kerül, hiszen a rabbi korábban már John Kerry korábbi külügyminisztert is megvádolta azzal, hogy „legalizálja a zsidó életek kioltását”.

A zenészek közötti konfliktusról – mely szerint fel szabad-e lépni Izraelben, vagy a palesztinok elnyomását támogatja, aki nemet mond a bojkott-felhívásra – itt írtunk bővebben.

(Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik