Kultúra

Ő indította el az új Facebook-őrületet

Egy egyetemi irodalomtanár kezdeményezésére árasztották el a magyar versek a közösségi oldalt. Azt mondja: neki orgazmus Kosztolányit vagy József Attilát olvasni.

A Marie Claire megtalálta a vers-vírus kirobbantóját. Ő Szabó Balázs, aki világirodalmat tanít az ELTE-n , főleg amerikait. A magyar költészetet nagyon különlegesnek, „csodának” tartja. Facebook oldalán eddig is megosztott magyar verseket, regényrészleteket heti rendszerességgel, de szerette volna, ha nemcsak ismerőseihez jutnak el irodalmunk gyöngyszemei, ezért egy hete útjára indította „11 vers” felhívását. A siker nem maradt el, vírusszerűen terjednek a felkérések. Ő ezt úgy értékeli:

„A költészetünk a világsztár és én lettem a marketing menedzsere”

 Az őrület nem lepte meg, sőt az sem, hogy ez nem lesz hosszú életű. A Hír24-nek így beszélt erről:

„Pontosan tudtam milyen potenciál rejlik a magyar versben,és a megfelelő kihívottak segítségével mekkora versvihar fog tombolni a facen…Minden terv szerint történt. De minden csoda 3 napig tart. Érdekes hogy már gyülekezik az ellentábor és a 11 verset összemossák az Ice Bucket Challengel. Nem foglalkoztat, mi lesz a vége. Mint minden heves érzelem, lenyugszik. Akkor sikeres a 11 vers ha sok ezren szeretnek bele,vagy szeretnek újra bele Aranyba,Adyba,vagy Kosztolányiba”

 Pár napja Facebook-oldalán vallott az ő és a magyar versek intim viszonyáról:  

“Minél több szépirodalmat olvasok,annál jobban érzem,hogy a magyar költészet mekkora csoda…Nap mint nap hálát adok a Teremtőnek,hogy MAGYAR az anyanyelvem,s hogy orgazmusom lehet,miközben Vörösmartyt,Kosztolányit vagy József Attilát olvasom.Mert legjobb verseink: GYÖNYÖRSZÖVEGEK,érzelmeink hullámvasútján robognak végig.Néha kitépnek szívünkből egy darabot,másszor felgyorsítják a vérkeringésünk…Néha leheletfinom csókot nyomnak a halántékunkra,másszor a nyugtalanság örvényébe taszítanak…Szeretek ÉREZNI,és azokért az érzésekért,amelyeket legnagyobb költőinktől kaptam,egész életemben hálás leszek;és mélységes tiszteletet és alázatot érzek a világirodalmi rangú MAGYAR KÖLTÉSZET iránt.”  

Szabó Balázsnak nem az irodalom az egyetlen szenvedélye, rengeteget utazik és sportol. Erről tanúskodnak fotói, az erre vonatkozó kérdéseket viszont titokzatosan hárítja.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik