Kultúra

Csizmás, a kandúr [filmpremier]

Shrek latin kandúrja saját filmet kapott, egy újabb mese-remixet. Jól fial az aranytojást tojó lúd.

Csizmás, a kandúr eredettörténetét láthatjuk, mely jóval azelőtt játszódik, hogy a hős macska találkozott volna a nagy zöld ogréval. Az elhagyott kiscica San Ricardo árvaházában nevelkedik, egyetlen barátja az álmodozó különc, Tojás Tóbiás. Ahogy cseperednek, úgy szaporodnak csínytevéseik is, és bár a kandúr jó útra térne, a záptojás lépre csalja, ezért el kell tűnnie. A film egyébként nem a gyerekkorral indul. Egy tagbaszakadt pár, Jani és Juli ráteszik mancsukat a varázsbabra, amelyre Kandúr is pályázik. Ezért társul Puha Praclival, a csinos tolvajjal, hogy megszerezzék a kincset, ám amikor kiderül, hogy a macskalány másik partnere Tóbiás, kezdődnek a bonyodalmak. Valójában mindenki az aranytojást tojó lúdra pályázik, aki a felhők feletti óriásvárban él.

Ami miatt nagyon jók a Shrek-mesék – persze a csúnya, de aranyszívű főhős alakja mellett -, az számos más mese hőseinek keresztbe-kasul szerepeltetése. Mivel szinte kimeríthetetlen a kincsestár, mindig lehet újabb figurákat előhívni és ütköztetni. Csizmás kandúr először Charles Perrault mesegyűjtésében jelent meg, az elfajzott Jani és Juli (Jack és Jill) és Tojás Tóbiás pedig angol gyerekdalokból léptek elő. Az égig érő paszuly több nép meséiben megtalálható. az aranytojást tojó lúd pedig már Ezópusznál is létezett.

Mivel a főhős egy spanyol kandúr, természetesen jár mellé tüzes cicalány, flamenco táncos jelenetek dögivel, Zorrót idéző tőrpárbaj és tetőn kergetőzés. Megfejelve nem egy kikacsintással a spagetti westernekre és az elmaradhatatlan könyörgő tekintettel, amitől a legzordabb szív is megenyhül. Vannak korhatáros poénok is egyéjszakás macskalandokról és illegális macskamentáról is, ami érdekes beszélgetést eredményezhet majd a gyerekek és szüleik között. Ötlet tehát van bőven a Shrek spin-offban, bár igazi erősségét, az eredeti hangokat (Antonio Banderas, Salma Hayek) mi sajnos nem élvezhetjük. Nem gondoltuk, hogy az első mese nyomába ér, de nagyon jó úton jár.

Kinek ajánljuk?

Macskásoknak. Macskajaj esetén.

Kinek nem ajánljuk?

Akik allergiásak a macskaszőrre. Kutyásoknak.

Puss in Boots – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték, 90 perc, 2011. Rendezte: Chris Miller. Szereplők: Crespo Rodrigo (Csizmás Kandúr magyar hangja), Németh Borbála (Kitty Softpaws magyar hangja), Kőszegi Ákos (Jani magyar hangja), Kisfalvi Krisztina (Juli magyar hangja). Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: december 1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik