Nagyvilág

A georgiai parlament elfogadta a külföldi ügynökökről szóló törvényt

Vano SHLAMOV / AFP
Vano SHLAMOV / AFP

A georgiai parlament megszavazta a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt, amely az ellenzői szerint hátráltatja a kaukázusi ország uniós integrációját, továbbá eszközt ad a hatalom kezébe arra, hogy fellépjen a civil társadalommal és az újságírókkal szemben. A törvény értelmében ezentúl

a finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezeteknek külföldi ügynökökként kell regisztrálniuk magukat.

Bírálói ezt ahhoz a 2012-ben elfogadott törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez. Az amerikai külügyminisztérium „Kreml-ihletésűnek” nevezte a javaslatot.

Tbilisziben hetek óta heves tüntetések zajlanak az április közepén beterjesztett jogszabály ellen: az összecsapásokban Levan Khabesvili, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetője is megsérült. Az elmúlt napokban a rendőröket túlkapásokkal vádolták meg, miután a rendfenntartók összecsaptak a parlament előtt összegyűlt tüntetőkkel, továbbá a rohamrendőrök paprikasprayt és vízágyút is bevetettek ellenük.

Az erőszak keddre a parlamenti ülésteremre is kiterjedt, ahol a külföldi ügynökökről szóló törvénytervezet vitáján az ellenzék és a kormányzó Georgiai Álom képviselői egymásnak estek.

Salome Zourabichvili georgiai elnök közölte, hogy megvétózná a törvényt, de a kormánypártnak és szövetségeseinek akkora többsége van a parlamentben, hogy gond nélkül felülbírálhatják a döntését.

A georgiai kormány azzal érvel, hogy a jogszabály csupán az átláthatóságról szól.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik