Élő Nagyvilág

Tömeges dróntámadás-kísérletről számolt be a moszkvai polgármester

AFP PHOTO /HO/ UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE
AFP PHOTO /HO/ UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE
Vasárnapi élő közvetítésünk az Ukrajna elleni orosz invázió történéseiről.
  • A rekordot jelentő péntek éjjeli 75 után szombat éjjel 9 drónt lőtt ki az orosz hadsereg Ukrajnára
  • Európai vezetők jelenlétében beszélt az ukrán gabonaexport légvédelmének erősítéséről Volodimir Zelenszkij elnök kijevben, az EU csaknem húszmilliárd forintos segélyt küld a kikötők javítására
  • Húsz ukrán drón lelövéséről számoltak be az orosz hatóságok Oroszország négy régiója fölött
  • Zelenszkij a holodomorhoz hasonlította az orosz támadást – szombati összefoglalónkat itt olvashatja

Az oroszok feltehetően Kalinyingrádból mozgattak át légvédelmet a frontra

A brit védelmi hírszerzés napi jelentése szerint a novemberben megfigyelhető szokatlan mozgások alapján feltételezhető, hogy az orosz hadsereg stratégiai légvédelmi rendszerket telepített át a kalinyingrádi enklávéból a frontra. Minderre azért kényszerülhettek rá, mert az SA-21 rendszerek vesztesége látványosan megugrott októberben.

Az Oroszország legnyugatibb részét kitevő enklávét három oldalról is NATO-tagállamok határolják. Mint a jelentés fogalmaz, ha itt elfogadhatónak tűnik növelni a katonai kitettséget, az azt mutatja, mennyire a képességeinek határán üzemel a háborúban az orosz hadsereg, legalábbis ami a modern fegyverrendszereket illeti.

Három harci repülőgép lelövéséről is beszámolt az orosz védelmi minisztérium

Orosz közlés szerint két Szu-27-est a Herszon megyei Velika Olekszandrivka és Novorajszk felett semmisítettek meg, egy MiG-29-est pedig a Dnyipropetrovszk megyei Pjatyihatkinál. Ezzel az ukrán fél által a háború folyamán elveszített katonai gépek száma 542-re emelkedett a moszkvai statisztika szerint.

Az orosz légvédelem a különleges hadművelet övezetében emellett az elmúlt nap folyamán lelőtte amerikai HIMARS sorozatvetők 19 rakétáját és 53 ukrán drónt. Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője vasárnapi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a jórészt Oroszországhoz csatolt régió egy részén a masszív ukrán csapások miatt ennek ellenére átmenetileg megszakadt az áramellátás és a központi fűtés.

A moszkvai katonai tárca közölte, hogy a légvédelem vasárnap délelőtt az Azovi-tenger fölött megsemmisített két, földi célpontok támadására átalakított Sz-200-as rakétát, valamint éjszaka és a nap első felében öt orosz régió – a moszkvai, a tulai, a kalugai, a brjanszki és a szmolenszki – légterében 24 harci drónt. Tulában egy repülőszerkezet lakóházba csapódott, aminek következtében egy ember megsebesült, három lakás ablakai pedig betörtek.

A vasárnapi moszkvai hadijelentés szerint egyébként az orosz erők négy frontszakaszon kilenc támadást vertek vissza, és az érintkezési vonal mentén mintegy 450 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat, Kupjanszknál kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 200 főt pedig a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el. Az összesítés megsemmisített ukrán katonai célpontok haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy repülőgépüzemanyag- és egy repülőlőszerraktárt, két harckocsit, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint egy-egy amerikai M777-es és M119-es vontatott tarackot.

Az MTI arról is tudósít, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában kijelentette, hogy kétoldalú alapon de facto létrejött a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) egységes légvédelmi rendszere. A szervezetnek Oroszországon kívül Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország és Tádzsikisztán a tagja.

Katonai műholdat állított pályára Oroszország

Katonai műhold felbocsátásáról tett bejelentést vasárnap az orosz katonai tárca. A közlés szerint az orosz légi- és űrerők a pleszecki űrközpontból egy Szojuz-2.1b hordozórakétát bocsátottak fel egy katonai rendeltetésű űrhajóval. A minisztérium tájékoztatása értelmében az előző ilyen indítás október 27-én történt.

Szojuz-2.1b típusú hordozórakétát eddig összesen 67 alkalommal indítottak, a küldetések körül kettő végződött kudarccal. Az indítások közül 41 alkalommal Pleszeckben, 15 alkalommal Bajkonurban, 11 alkalommal Vosztocsnijban történt.

(MTI)

Felkerült az oroszok körözési listájára a Facebookot üzemeltető Meta szóvivője

Oroszország körözési listára tette a Meta szóvivőjét, Andy Stone-t – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A jelentés szerint az orosz belügyminisztérium büntetőeljárást indított Stone ellen, de a nyomozás részleteit és a vádakat nem hozta nyilvánosságra.

A Guardian emlékeztet, hogy az orosz nyomozóbizottság 2022 márciusában büntetőeljárást indított a Meta alkalmazottainak „törvénytelen cselekedetei” miatt, és megemlítették Stone-t is, mondván, hogy „feloldotta az orosz hadsereg elleni erőszakra való felhívások tilalmát a platformjain”, és ezzel szélsőséges tevékenységre buzdított.

A Metához tartozó Facebookot és az Instagramot nem sokkal az ukrajnai invázió 2022. februári kezdete után tiltották be Oroszországban.

A péntek éjjeli, rekordot jelentő drónözön után szombat éjjel nyugalmasabb éjjele volt Ukrajnának

Vasárnapra virradó éjjel kilenc drónnal támadta az orosz hadsereg Ukrajna területét délkeleti irányból, a légvédelem nyolcat hatástalanított ezek közül az ukrán légierő beszámolója szerint. Egyelőre nincs jelentés arról, a lelőtt drónok okoztak-e kárt és hol csapódott be a kilencedik.

Az előző éjszakai támadást ukrán oldalról a háború legjelentősebb ilyen jellegű csapáskísérleteként írták le: 75 drónt indítottak az ország és a többi között a főváros ellen, ezek közül ukrán állítás szerint 74-et kivédtek. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint akkor öten sérültek meg, köztük egy 11 éves gyermek, több épület, köztük egy óvoda megsérült és 17 ezren maradtak áram nélkül.

Csak a szombati napon ezernél több orosz katona haláláról számoltak be ukrán oldalról

325 ezer közelében jár az Ukrajna elleni invázióban odaveszett orosz katonák száma: az ukrán fegyveres erők összesítése 324 830-on áll. A szám 1070-nel nőtt szombaton, független forrásból azonban lehetetlen megerősíteni a hitelességét.

A hadsereg összesítése szerint támadójuk eddig 5513 tankot, 10 279 páncélozott harcjárművet és 7874 tüzérségi berendezést vesztett az invázió tavaly februári kezdete óta.

Zelenszkij: Ukrajnának erősebb légvédelemre van szüksége a gabonaexport biztosításához

Grain from Ukraine, azaz Gabona Ukrajnából névvel tartottak konferenciát Kijevben a hétvége folyamán, amelyre Svájc és Lettország elnöke és a litván miniszterelnök is ellátogattak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök itt arról beszélt, a gabonaszállítmányok és az Oroszországgal szomszédos térségek védelméhez egyaránt erősebb légvédelemre van szüksége az országának. Az elnök azt mondta, több országgal is megállapodott arról, hogy ukrán személyzettel, de külföldi felszereléssel védik majd a konvojokat, illetve a saját hadiiparuk légvédelmi kibocsátása is növekedni fog.

Balról jobbra: Edgars Rinkevics lett elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Alain Berset svájci elnök, Ingrida Simonyte litván miniszterelnök szombaton Kijevben. (Kirill Chubotin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök eközben az X-en írt erről, hogy a bizottság 50 millió eurós (több mint 19 milliárd forintos) gyorssegélyt folyósít az ukrajnai kikötők gyorsjavítására és fejlesztésére. (Guardian)

Moszkvai katonai tárca: négy orosz régió felett húsz drónt lőttek le

Húsz ukrán drónt semmisített meg Oroszország légterében, a moszkvai, a tulai, a kalugai és a brjanszki régió felett a légvédelem vasárnapra virradóra – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az MTI tudósítása szerint Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a történteket „tömeges dróntámadás-kísérletnek” nevezte. A távirányírott repülőszerkezeteket a moszkvai régió különböző területein észlelték: Naro-Fominszk közelében, Ogyincovo és Ramenszkoje és Podolszk környékén.

Andrej Vorobjov, a régió kormányzója öt drón elfogásáról számolt be, amelyek három esetben „a földön lévő építményekben kárt okoztak”, de senki sem sérült meg. A politikus kártérítést ígért a lakosoknak. Az orosz főváros három repülőterén 15 repülőjárat indítását és fogadását halasztották el.

Alekszej Gyumin, Tula megye kormányzója közölte, hogy az azonos nevű városban egy lelőtt ukrán drón lakóházba csapódott. Ennek következtében egy ember megsebesült, három lakás ablakai pedig betörtek. A megye légterében legkevesebb három drónt semmisítettek meg.

Alekszandr Bogomaz, Brjanszk megye kormányzója négy drón megsemmisítéséről számolt be, Vlagyiszlav Sapa, Kaluga megye kormányzója szerint pedig két járás felett lőttek le drónokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik