Élő Nagyvilág

Zelenszkij a holodomorhoz hasonlította az oroszok támadását

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / AFP

Zelenszkij a holodomorhoz hasonlította a mostani orosz inváziót

Rendkívül fontosnak nevezte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy az orosz dominanciájú Szovjetunió által elkövetett népirtásként emlékezzenek meg az 1932-1933-as nagy éhínségről, ukrán nevén a holodomorról, amelyben ukránok milliói haltak meg.

Megpróbáltak kiirtani, legázolni, kínozni bennünket. El akarták kendőzni a valóságot előlünk, és örökre agyonhallgatni a rettenetes bűntetteket. Kudarcot vallottak

– jelentette ki beszédében az ukrán elnök, amelyben a Joszif Sztálin szovjet diktátor idején történt éhínségről emlékezett meg.

„A legmélyebb sajnálattal és tisztelettel adózunk több millió emberünk emlékének”- tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

A tragédiát Ukrajnában holodomor néven tartják számon, amely halálra éheztetést jelent. Szombaton tartották az éhínség emléknapját. Zelenszkij a tömeges éhezést Oroszország Ukrajna elleni jelenlegi inváziójához hasonlította, amelynek során közszolgáltatási és gabonaexporthoz használt létesítményeket támadnak.

Ez egy olyan folyamat, amelyben a totalitárius szovjet politika és a jelenlegi orosz politika irányvonala egybevág. A sátánt nem állították meg. Nem lakolt meg. És most mi fogjuk megállítani

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

Oroszország álláspontja szerint a holodomor nem volt népirtás, és nem csak Ukrajnában volt éhínség a 30-as években.

Ez volt a legnagyobb dróntámadás eddig Kijev ellen

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint a háború kirobbanása óta a szombat hajnali orosz dróntámadás volt a legnagyobb, amit Kijev ellen elkövettek. A hatóságok szerint több mint 75 iráni gyártmányú drónt lőttek ki a fővárosra, ebből 74-et lelőttek.

A legfrissebb hírek szerint a támadásnak nincs halálos áldozata, viszont legalább öten megsérültek, köztük egy 11 éves gyermek.

(BBC)

A Kreml „külföldi ügynöknek” nyilvánította a volt orosz miniszterelnököt

Mihail Kaszjanov orosz exminiszterelnököt – a Kreml kritikusát – felvették a külföldi ügynökök nyilvántartásába – jelentette be az orosz igazságügyi minisztérium.

A Reuters jelentését idéző Guardian szerint a „külföldi ügynök” megjelölés megköveteli a listán szereplő személyektől, hogy szigorú pénzügyi jelentést tegyenek saját vagyonuk tekintetében, és egyéb követelményeket is előír.

Kaszjanov először külföldi adósság-szakértőként tette le nevét, és az 1990-es években gyorsan felfelé ívelt a pályája a pénzügyminisztériumban. Miniszterként tárgyalásokat vezetett a szovjet korszak kereskedelmi adósságállományának átstrukturálására, jelentős engedményt biztosítva szelíd, de kemény tárgyalópartnerként.

Putyin kormányzásának első négy évében miniszterelnök volt. 2004 februárjában menesztették, hetekkel azelőtt, hogy Putyint megválasztották második ciklusára.

Lemondása után a Kreml ellenzékébe lépett. 2022-ben elhagyta az országot, és bírálta Oroszország ukrajnai invázióját.

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából pénteken Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 5940-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5267-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 95 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Az ukrán GDP 5,5 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban

Nőtt az ukrán gazdaság teljesítménye az idei első tíz hónapban éves összevetésben, különösen nagy volt a bővülés mértéke októberben.

A gazdasági minisztériumnak az ukrán kormány honlapjára fölkerült adatai szerint az október végéig tartó idei első tíz hónapban a hazai össztermék (GDP) 5,5 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakkal összevetve. A gazdaság növekedése októberben éves szinten 10,5 százalék volt.

Az MTI közlése alapján a minisztérium szerint a kedvező adatokhoz részben a sikeres betakarítás és a fekete-tengeri gabonaexport-folyosó működtetése is hozzájárult. A hónap elején elfogadott jövő évi ukrán költségvetés 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei közel 5 százalék után.

November közepén az Európai Bizottság első alkalommal tett közzé adatokat az uniós tagjelölt országok, köztük Ukrajna gazdasági teljesítményével kapcsolatban. A prognózis Ukrajna esetében kiemelte: az ország gazdasága idén 4,8 százalékkal, jövőre pedig 3,7 százalékkal nő, miután tavaly 29 százalékkal esett az orosz invázió következtében.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, októberi globális előrejelzésében az szerepelt, hogy Ukrajna GDP-je idén 2 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő.

Orosz dróntámadás Kijev ellen

Az orosz hadsereg drónokkal támadta Kijevet szombat hajnalban – írja az MTI.

Az ukrán főváros legalább három kerületét érte dróntámadás szombat hajnalban. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint a légvédelem által megsemmisített drónok darabjai épületekbe, köztük lakóházakba csapódtak, elektromos vezetékeket szaggattak szét, több helyen áramkimaradás van.

A polgármester szerint az ukrán főváros elleni szombat hajnali orosz támadásban ketten megsebesültek.

Olvasói sztorik