Nagyvilág

Meghalt Che Guevara hóhéra

AFP
AFP
A forradalmár lelövése volt élete legrosszabb pillanata.

80 éves korában meghalt az a bolíviai katona, aki meghúzta a ravaszt Ernesto „Che” Guevara kivégzésén. Mario Terán „a hadsereg őrmestereként egyszerűen csak eleget tett kötelességének”, nyilatkozta Gary Prado nyugalmazott tábornok, a Guevarát elfogó csoport vezetője.

Terán hosszan tartó betegség után hunyt el, feleségét és két gyermekét hagyta maga után, mondta el a Guardian beszámolója szerint Prado a Radio Compañerának.

Che Guevara szinte mitikus alak, főként Dél-Amerikában. Az argentin orvos akkor lett világhírű, mikor Fidel Castro oldalán, a kubai forradalom egyik vezető alakjaként sikerült megdönteniük Fulgencio Batista diktátor hatalmát.

Ezt követően több évig vezető tisztségeket töltött be Kubában, majd elindult, hogy más kommunista felkeléseket vezessen, Afrikában és Dél-Amerikában is, de ezek már jóval kevesebb sikerrel jártak. 1967-ben, hónapokon át tartó üldözés után kapták el Bolíviában.

Teránt azután jelölték ki, amikor megérkezett a parancs a fővárosból a már sérült 39 éves gerillavezér kivégzésére.

Ez volt életem legrosszabb pillanata. Nagynak, nagyon nagynak láttam Chet. A szemei intenzíven ragyogtak. Éreztem, hatalmába kerít, és mikor rám szegezte a tekintetét, elszédültem

– mondta később.

»Nyugodj meg«, mondta nekem, »és célozz jól! Megölsz egy férfit!« Aztán léptem egyet hátra az ajtó felé, becsuktam a szememet és tüzeltem.

Guevara életrajzírói szerint az első lövések nem találták el Guevara mellkasát, de végül lelőtte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik